Fejlesztenék a Bihar megyei úthálózatot

Két új támogatási szerződést írtak alá Bukarestben a Bihar Megyei Tanács vezetői, akik kedden számoltak be az eredményekről. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a határmenti megye élen jár az uniós támogatások lehívásában.

Az Erdélyi Szigethegységet átszelő út harmadik Bihar megyei szakaszának (ez Jádremetétől Bihar és Kolozs megye határáig tart) támogatási szerződését is aláírták, számolt be Pásztor Sándor megyei tanácselnök. A harmadik szakasz értéke 36,2 millió lej, az első két szakaszra összesen 134,2 millió lejt kapott a megyei önkormányzat.

A vidékfejlesztési program keretében nyertek támogatást a 25 kilométer hosszú, Pusztaújlak – Bánlaka – Borszeg – Tótfalu út felújítására, ennek értéke 33,4 millió lej – toldotta meg Ioan Mang megyei alelnök, aki hozzátette: Bihar megye idén a vidékfejlesztési programon keresztül 211,9 millió lej, a Regionális Operatív Programon keresztül pedig 129,1 millió lej támogatást hívott le, ez közel 87 millió eurót jelent. Az aláírása előtt álló támogatási szerződésekkel együtt meghaladja majd a százmillió eurót az idei projektekre elkészült támogatás, a megyében összesen 136 km utat újítanak fel.

Pásztor Sándor hozzátette: idén az utak javítására koncentráltak, hiszen a jó közlekedési infrastruktúra biztosítása alapvető a turisztikai stb. befektetések számára. A tanácselnök optimista több más projekt sorsát illetően is, köztük a több mint 9 millió eurós megyei stratégiai egészségügyi projekt sokáig kétséges sorsával kapcsolatban. Mint mondta a RO-HU projekt monitoring-bizottságának találkozóján a szomszédos romániai és magyarországi megyék megértően voltak a sajátságos bihari helyzettel. (A nehézségeket az okozta, hogy Nemzeti Liberális Párt frakciója hosszú ideje nem hajlandó megszavazni egy, a projekthez szükséges határozattervezet).

További 3 millió eurót fordíthatnak a Körös-vidéki Múzeumra, szintén egy RO-HU projekt segítségével, ebben Debrecen városa a partner, ők a Latinovits Színházat újítják fel a határon átívelő projekt keretében. Szintén határon átívelő projekttel újítanák meg a révi menedékházat és környékét, erre 2,2 millió euró támogatást kaphat a megyei önkormányzat.

A közbeszerzési eljárások következnek, s Pásztor Sándor elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy változtatnak ezek szabályzásán, hogy az óvások miatt ne legyen hosszadalmas az eljárás, várhatóan februárig új szabályok lépnek majd életbe.

Fried Noémi Lujza

Kapcsolódók

Kimaradt?