Pénzügyi analfabéta a lakosság 78 százaléka

A mindennapi élethez szükséges pénzügyi ismeretek tekintetében utolsó helyen állunk az Európai Unióban.

Románia felnőtt lakossága túlnyomó részének a pénzügyi ismeretei a nullával egyenlőek, derül ki a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő cég által készített globális tanulmányból. A felmérés során az átlagemberek alapszintű pénzügyekkel kapcsolatos tudását mérték fel, ami ahhoz szükséges, hogy a maguk gazdasági ügyeit intézzék, felelős döntéseket hozzanak megtakarításról, hitelről vagy befektetésről. A konklúzió az, hogy nemzetközi viszonylatban az emberek kétharmada lényegében pénzügyi analfabéta, ugyanakkor az országok között óriási eltérések vannak, ami igaz az Európai Unión belül is.

A vén kontinens globális viszonylatban kifejezetten jól áll, ugyanis lakóinak 52 százaléka minősül tájékozottnak pénzügyekben. Az adatok azt mutatják, hogy közvetlen kapcsolat van az életszínvonal és a gazdasági ismeretek között, a legképzettebbek ilyen téren ugyanis az észak-európai jóléti államok polgárai. Norvégiában, Dániában és Svédországban a lakosság 71 százaléka rendelkezik elegendő ismerettel ahhoz, hogy megfelelő módon tudja menedzselni a pénzügyeit, míg Nagy-Britanniában ez az arány 67, Németországban és Hollandiában 66, Finnországban pedig 63 százalék.

„Megelőzzük” az afgánokat, az albánokat és a bangladeshieket is

 A déli országokban lényegesen rosszabb a helyzet, ami arra utal, hogy az életszínvonal mellett a kulturális háttér szerepe is jelentős. Olaszország az EU gazdagabb feléhez tartozik, lakosságának 63 százaléka mégis gazdasági analfabéta, Portugáliában pedig még nagyobb ezen arány, 74 százalék. Az unión belül mi állunk a legrosszabbul, az ország felnőtt lakosságának csupán 22 százaléka rendelkezik alapszintű pénzügyi ismeretekkel. Nálunk még Bulgária (35 százalék) és Moldova (27 százalék) is jobban áll, Magyarországról (54 százalék) vagy Csehországról (58 százalék) nem is beszélve. Románia lakosságának pénzügyi tudása globális viszonylatban is roppant hiányos, nálunk még az algériaiak, a panamaiak, az elefántcsontpartiak vagy a peruiak is többet tudnak, azzal ellenben vigasztalódhatunk, hogy megelőzzük, többek között az afgánokat, az albánokat és a bangladeshieket. A Standard & Poor’s 143 országot tartalmazó listáján a 122. helyen állunk, ami kifejezetten siralmas.

A globális adatok azt mutatják, hogy a pénzügyi ismereteik alaposabbak a jómódúaknak, mint a szerény jövedelműeknek, a fiataloknak, mint az idősebbeknek, illetve a férfiaknak, mint a nőknek. A nemek közti 5 százalékos különbség általános, függetlenül országtól, életkortól és életszínvonaltól. A kérdőívek elemzéséből ugyanakkor kiderült, a nők inkább beismerik, mint a férfiak, hogy nem tudnak valamit, ahelyett, hogy tévesen válaszoljanak.

Fontos zsebpénzt adni a gyereknek

“Fontos volna, hogy a szülők hozzájáruljanak a gyerekeik pénzügyi neveléséhez. Ezt úgy tehetik meg, ha zsebpénzt adnak nekik, ha biztatják őket, hogy takarékbetétet nyissanak, illetve, ha megtanítják őket, hogy osszák be a pénzüket. Mindennek nagy hasznát látják majd felnőttként” – véli Ludwik Sobolewski, a bukaresti értéktőzsde vezérigazgatója.

A közelmúltban a Román Kereskedelmi Bank is készített egy, a lakosság pénzügyi ismereteire vonatkozó tanulmányt. A megkérdezettek 75 százaléka szerint a pénzügyi ismeretek azt jelentik, hogy csak akkor vegyünk fel hitelt, ha biztosan vissza tudjuk fizetni, 66 százalék pedig úgy értelmezi, az ember ne költsön többet, mint amennyit keres. Csupán 59 százalék gondolja azt, hogy a pénzügyi tudás annak az ismerete, hogyan takarítsunk meg, illetve hogyan fektessük be a pénzünket.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?