Hivatalos: 1900 lejre nő január elsejétől a minimálbér

Elfogadta szerdai ülésén a kormány a bruttó országos minimálbért január elsejétől 1900 lejre növelő határozatot.

Mint ismert, jelenleg a bruttó minimálbér 1450 lej Romániában. Jövő év január elsejétől ez az összeg 31 százalékkal nő. Ennek ellenére a nettó minimálbér (vagyis a kézbe kapott összeg)  1065 lejről csak 1162 lejre emelkedik, mert szintén január elsejétől teljes mértékben az alkalmazottakra hárul a társadalombiztosítási járulékok kifizetése.

A kormány döntése értelmében jövő évtől kezdődően a munkáltatók és munkavállalók között jelenleg megoszló tb-járulékok helyett kizárólag ez utóbbiak bruttó fizetését terhelik meg 35 százalékos tb-járulékkal, a munkáltatónak ezenfelül csak a bruttó bér 2,25 százalékát kell befizetnie egy úgynevezett munkabiztosítási alapba.

Ugyanakkor a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökken januártól a jövedelemadó. Ilyen körülmények között a munkáltatóknak mintegy 20 százalékkal meg kellene emelniük a bruttó béreket ahhoz, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme ne csökkenjen.

A jelenlegi törvények értelmében a közúti bírságoknál alkalmazott büntetőpont értéke a mindenkori minimálbér 10 százaléka, ami jelenleg 145 lej. A kormány ígéretet tett arra, hogy sürgősségi rendelettel módosít a jogszabályon, és a büntetőpont értéke január elseje után is 145 lej marad.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?