Erdélyt is meghódította a kendama és a spinner

Két évvel ezelőtt a kutya sem hallott róluk, napjainkban a legtöbb fiatalnak van valamelyik kézügyességet és mozgáskoordinációt fejlesztő játéka.

Miközben a piacot egyértelműen a digitális-, valamint az építőjátékok uralják, az elmúlt másfél évben két egyszerű, manuális ügyességi játék is teljesen váratlanul, az uralkodó trendekre fittyet hányva írt káprázatos sikertörténetet világszerte, s így Erdélyben is.

A kendama, bár jelenlegi formáját Japánban nyerte el, francia eredetű játék, mely a XVI. században már bizonyítottan létezett bibouquet néven. Fából készül, s egy egymással madzaggal összekötött kalapácsszerű részből és egy lyukas golyóból áll.

A játék célja a golyót beleügyeskedni a kalapácsfej két végén kialakított eltérő nagyságú mélyedések egyikébe vagy feltűzni a kalapácsnyél tüskeszerű végére, amihez nem kis kézügyesség és fejlett mozgáskoordináció szükséges. A kendamát idehaza 2008 óta forgalmazzák, ám különösebb népszerűségre éveken át nem tudott szert tenni.

15 lejtől több ezer dollárig

„Mi 2011 óta forgalmazzuk, amikor még senki sem ismerte. 2012-ben volt egy kisebb fellendülés az eladásokban, de igazából tavaly lódult meg nagyon a kereslet, aztán pedig idén tavasszal” – nyilatkozta a Maszolnak a kreatív játékokat forgalmazó nagyváradi online bolt, a Juggler.ro igazgatója. Kiss Balázs  elmondása szerint a hazai kendama őrület Iași-ból indult, majd Arad és Kolozsvár lettek a gócpontok, végül pedig átterjedt az egész országra.

Népszerűsége roppant sebességgel ívelt fel, a legnagyobb hazai internetes áruház, az eMag májusban 227 százalékkal kapott több megrendelést, mint márciusban, május 8. és 14. között pedig 145 ezer keresést regisztráltak a cég honlapján. Napjainkban már bármelyik erdélyi városban hétköznapi látványnak számítanak az utcán kendamázó fiatalok.

A játék hazai népszerűségét mutatja, hogy a világ második legnagyobb kendama versenyét, melyen 659 résztvevő mérte össze a tudását, idén rendezték meg Bukarestben. Bár világszerte hódít, a kereslet növekedésének hazai mértéke globális szinten is kiemelkedő, a gyártókat is meglepte, állítja Kiss Balázs.

Érdekesség, hogy Magyarországon, egyelőre úgy tűnik, nem fog olyan karriert befutni, mint nálunk. A Jugglernél a kendamák ára mérettől és kidolgozástól függően 15 és 393 lej között változik, ám léteznek kis sorozatban gyártott, több ezer dolláros darabok is.

Terápiás pörgettyű?

A fidget spinner diadalútja még a kendamáénál is gyorsabb és látványosabb volt. A magyarra izgő-mozgó pörgőként vagy nyugtalan ember pörgőjeként fordítható kifejezés egy háromágú, műanyagból vagy fémből készült szerkezetet jelöl, amelynek a közepén egy csapágy van. Ha a pörgettyűt a tengelyénél egy ujjal alátámasztjuk, majd megütjük az egyik nyúlványát, akkor vad forgásba kezd.

A spinnerrel hosszas gyakorlás eredményeként kifejezetten látványos mutatványok végezhetők, ám gyártói szerint az egyszerű pörgetés is terápiás hatású autisták, illetve hiperaktív személyek esetében. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy ezeket az állításokat tudományos kutatások egyelőre nem támasztják alá.

Ha nem is gyógyhatású, kelendőnek kelendő, egy amerikai gazdasági internetes portál szerint az idei év májusáig 200 millió darabot adtak el belőle. A dolog érdekessége, hogy a pörgettyű először a 90-es években tűnt fel a piacon, ám akkor nem bizonyult sikeresnek, idén azonban az eladások hirtelen az égbe szöktek.

A globális trenddel összhangban a Jugglernél szintén idén tavasszal robbantott a pörgettyű, ám a láz időközben le is csengett. Ennek az oka az, magyarázza Kiss Balázs, hogy napjainkban újságosbódéktól a hipermarketekig szinte már mindenhol kapható spinner. Az eMagnál májusban volt a csúcs, 22. és 28. között a cég webáruházában 210 ezren kerestek rá a pörgettyűre. Jelenleg az eMagnál többszáz modell közül lehet választani, az árak pedig 10 lej alatt kezdődnek, de vannak 200 lejnél drágább darabok is.

Kiss Balázs arra számít, hogy a spinner-őrület rövidesen teljesen lecseng, ellenben a kendama hosszabb távon sikeres lehet, mivel komplexebb játék, amit a gyártóknak könnyebb fejleszteniük. A Juggler igazgatója azt mondja, e két játék sikere megjósolhatatlan volt, a gyártók és forgalmazók lényegében nem tettek mást, mint hogy meglovagolták és gerjesztették a spontán módon beindult folyamatot.

Kiss Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy lesz még jojó-láz is, ami az elmúlt években egyszer már elindult Kolozsváron, aztán pedig Konstancán, ám egyik esetben sem vált országos léptékűvé.

Kapcsolódók

Kimaradt?