Fellázadt a fidget spinner ellen egy orosz állami televízió

A fidget spinner nevű népszerű játék valójában egy ellenzéki terv orosz fiatalok "zombisítására" – állítja a Rosszija 24 állami hírtelevízió.

A The New York Times beszámolója szerint a Rosszija 24 egyik adásában az orosz ellenzéki pártok terve, hogy a fidget spinner segítségével bevonzzák a fiatalokat és még pénzt is keressenek. A lap szerint ezzel próbálja megmagyarázni a hírtévé, hogy miért volt olyan sok fiatal jelen az utóbbi időszakban az ellenzéki Navalnij által szervezett tüntetéseken.

A műsorvezető felteszi a kérdést, hogy vajon miért olyan népszerű a játék Oroszországban, vajon ki népszerűsíti azt? Erre természetesen válasszal is szolgálnak: egy videobloggert mutatnak, aki a tüntetéseken "pörgettyű Navalnijért" felirat alatt árulta a kütyüket. Még egy "erős" bizonyítékot felmutatnak: egy fidget spinnert, amelyiken csak angolul olvasható felirat.

Kommentátorok szerint nincs másról szó, mint az orosz fiatalok "zombisításáról". Egy másik műsorban, ugyanezen a csatornán később a pro-Kremlin lap PolitRussia.ru egyik munkatársa arról beszélt, hogy ez az egyszerű tárgy tömegeket képes kontrollálni.

A fogyasztóvédelmi ügynökség azonnal lépett is: kijelentették, hogy egy agresszív terjeszkedés volt érzékelhető, és meg fogják vizsgálni a játék hatását a gyerekeken.

Más jellegű problémák egyébként valóban felmerültek a fidget spinnerrel kapcsolatosan. Előfordult, hogy kést vagy petárdát erősítettek a játékra, Németországban pedig 35 tonna fidget spinnert vizsgáltak meg, majd kiderült, hogy az eredete ismeretlen. Attól tartottak, hogy gyerekek lenyelhetnek apró alkatrészeket. Az Egyesült Államok néhány iskolájában betiltották a játékot annak ellenére, hogy egyes terapeuták szerint a játék segíti a figyelemzavaros embereket.

Címlapi illusztrációnk forrása: Gizmodo

Kapcsolódók

Kimaradt?