Páncélozott járműveket fognak gyártani Romániában

Együttműködési megállapodást írt alá kedden az amerikai General Dynamics vállalat és a gazdasági minisztérium, valamint a Romarm, a Bukaresti Mechanikai Üzemen keresztül. Az eseményen Mihai Tudose kormányfő is jelen volt. 

A General Dynamics a Mowag páncélozott szállítójárműveket gyártó svájci üzem tulajdonosa. 

Az Agerpres hírügynökségnek elküldött kormányközlemény szerint a két fél arra vállalkozott, hogy Piranha 5 páncélozott járműveket gyártanak és szállítanak a védelmi minisztérium számára. 

A memorandum alapján a jövőben a Bukaresti Mechanikai Üzem és a General Dynamics vállalat egy közös társaságot hozna létre, amely a román hadsereg számára gyártana páncélozott járműveket. 

A majdani vállalkozáshoz a mechanikai üzem a gyártósorokkal és az alkalmazottakkal járulna hozzá, míg az amerikai vállalat kiképezheti a munkásokat és befektet a gyártósorok felújításába. 

"A román állami vállalat és az amerikai General Dynamics vállalat közötti partnerség létrejötte egy rendkívül fontos pillanat a román hadiipar számára" - nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök. 

A Victoria-palotában tartott ünnepségen Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes, Gheorghe Şimon gazdasági miniszter, Mihai Fifor védelmi miniszter és Hans Klemm az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete is részt vett. 

A kormányközlemény nem részletezte, hány páncélost vásárol a román hadsereg és milyen áron szerzi be ezeket.

Hány járműről van szó? 

Mihai Fifor védelmi miniszter amerikai látogatása után, két hete úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a román hadsereg még idén megkapja az első tíz Piranha páncélosát. A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, Románia 227 Piranha 5-ös páncélost vásárol, amelyeket - az első harminc, Svájcból érkező jármű kivételével - Bukarestben fognak gyártani.

A legfelsőbb védelmi tanács augusztus elején hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

A B1 hírtelevízió szerint a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában Románia 370 millió eurót fordítana Piranha típusú nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokra.

A korábbi szakértői kormány idején tavaly egy másik, román-német vegyesvállalat létrehozásáról született megállapodás a német Rheinmetall Landsysteme és az Uzina Automecanica Moreni között, hogy nyolckerék-meghajtású páncélosokat és 4x4-es harckocsikat gyártson a román szárazföldi erők számára. Az akkori kezdeményezés további sorsáról a mostani szociálliberális kormány nem nyilatkozott.

Románia az idei évtől kezdődően a GDP két százalékának megfelelő összeget, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?