Szakszervezeti vezető: január 1-től csak 5 százalékkal nőnek a bérek a közszférában

Bár az egységes bértörvénnyel január 1-től 25 százalékos béremelést hirdettek meg a közszférában, valójában ennek mértéke 5 százalék körül lesz - nyilatkozta szerdán Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke.

„Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a munkáltatókat arra kötelezik, hogy az általuk befizetett társadalombiztosítási járulék egy részével, mintegy 20 százalékkal növeljék a bruttó béreket, amelyből kiszámítják az alkalmazottra jutó járulékok új értékeit (35 százalék tb-járulék, 10 százalék százalék jövedelmi adó). Tehát a közszférának beígért 25 százalékos fizetésemelésből le kell számítani az alkalmazottra jutó 20 százalékot és a növekedés 5 százalék körüli, pontosabban 4,3 százalékos lesz” - nyilatkozta Hossu.   

A szakszervezeti vezető szerint a munkáltató által tb-járulékként befizetett összesen 22,7 százalékból 20 százalékot visznek át a munkavállaló terhére. „A különleges alapokba, a munkanélküli, a szakmai kockázati, a bérgarancia, a betegszabadság és a különleges munkakörülmények alapjába utalandó összegek (ez összesen 2,7 százalék) továbbra is a munkáltatót terhelik.

Hossu elmondta: a minimálbér 100 lejjel nő, amelynek összege, a 20 százalék áttételével, 2018. január 1-jétől nagyjából 1 850 lej körül kell alakulnia.

Kapcsolódók

Kimaradt?