Költségvetés-kiigazítás: autópályák helyett bérekre költi a kormány a pénzt

Rekordösszeggel kurtította meg a Tudose-kabinet a beruházásokra fordítható forrásokat, míg a közalkalmazottak bérére szükséges keret ugyancsak rekordmértékben, 12 milliárd lejjel nőtt tavalyhoz képest.

39,4 milliárd lej értékben irányzott elő állami beruházásokat a 2017-es költségvetés, amiről egy gazdasági elemző az elmúlt év végén azt nyilatkozta: „Lehetetlen, hogy ez megvalósuljon, mert a bevételek, melyekre támaszkodik, túlzottan optimisták. 2017-ben a gazdasági növekedés nem lesz 5,2 százalékos, a vissza nem térítendő forrásokból nem lesz lehívva 22 milliárd lej, az adóbevétel nem éri el az előirányzott értéket. Nagyon valószínű, hogy a költségvetés-kiigazításnál ismét a beruházásokat áldozzák majd fel, ahogy ez az elmúlt években is történt”.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatos meglátásától eltekintve Dragoș Cabat prófétánal bizonyult a saját hazáját illetően, igaz, ismerve a honi gazdaságpolitikát, ez nem is rendkívüli teljesítmény. A költségvetés megtervezésének színvonaláról sokat elmond, hogy abban egymásnak ellentmondó adatok szerepeltek, melyekből azt is ki lehetett olvasni, hogy beruházásokra csupán 34,4 milliárd lej jut.  

A héten elfogadott költségvetés-kiigazítás értelmében a kormány több mint 10 milliárd lejjel kurtította meg a beruházásokra szánt, eredetileg sem túl bő, keretet. A rendszerváltás óta ez a legnagyobb, a beruházások kárára eszközölt forráselvonás, a megmaradt pénz pedig a legkevesebb, amit az Európai Unióhoz való csatlakozás óta ilyen célra irányoz elő a kormány. 5 milliárd lejt az állami költségvetésből tart vissza a Tudose-kabinet, mely úgy kalkulál, hogy EU-s alapokból is 5 milliárddal kevesebbet fogunk lehívni a tervezettnél.

A dolgok jelenlegi állása szerint 28,7 milliárd lejt fordíthatunk idén állami beruházásokra, ám sok független elemző még ezt az összeget is irreálisan nagynak tartja. A költségvetés-kiigazítás legnagyobb vesztesei a Regionális Fejlesztési-, a Szállítási- és az Oktatási Minisztérium, illetve a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat, egyedül ez utóbbi 3 milliárd lejnek mondhatott búcsút.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az államkassza bevételei 1,06 milliárd lejjel meg fogják haladni az eredeti költségvetésben előirányzott 254,7 milliárd lejt, s 256,4 milliárdot tesznek majd ki. A kiadások a tervezettnél 2,4 milliárd lejjel nagyobbak lesznek, 281,2 milliárdot tesznek majd ki. A beruházásoktól elvont pénz zömét a kormány a közalkalmazottak bérére és nyugdíjakra fordítja, előbbi célra 5,1 milliárdot, utóbbira 3,3 milliárdot irányít át. A költségvetés rekordot döntött a közalkalmazotti bérek tekintetében is, az EU-integráció óta ugyanis az erre fordított összeg még sosem nőtt egyetlen év alatt 12 milliárd lejjel.

Az új költségvetést egyébként ugyan olyan hányaveti módon készítették el, mint az eredetit, meghagyva benne a bevételi oldalon 22 milliárd lej EU-s finanszírozást, annak ellenére, hogy a kiadási oldalon 5 milliárd lejt levontak belőle.  

Kapcsolódók

Kimaradt?