A kormány a korábbinál nagyobb gazdasági növekedésre számít az idén

A kormány a korábban közölt 5,2 százalékos gazdasági növekedés helyett 5,6 százalékos GDP-bővülésre számít - jelentette ki Ionuț Mișa pénzügyminiszter.

A tárcavezető pénteken ismertette a kormány költségvetés-kiigazítási tervezetét. Elmondta, a kiigazítás következtében több pénz lesz kiadásokra, mert a gazdaság várakozáson felül teljesít.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az első fél évben a román bruttó hazai termék (GDP) 5,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Misa szerint nemcsak a belföldi fogyasztás bővülése eredményezte a gazdasági növekedést, hanem a kivitel, az ipar és a beruházások is hozzájárultak. Rámutatott: az ipar növekedése elsősorban a bővülő exportnak köszönhető, hiszen a román termékek egyre versenyképesebbek külföldön.

A kormány az év elején 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, amit a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság túlzottnak tart. Ők 4,2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

Ugyanakkor az idei állami költségvetés 14 százalékos bevétel-növekedéssel számol, de az első hét hónap után egyelőre 9 százalékos volt az emelkedés. A kormány szerint az elmúlt hónapban javult a bevételek behajtása, és cáfolták, hogy nem lenne elég pénz a büdzsében a bérek és nyugdíjak kifizetésére.

Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a román GDP az előző évhez mérten.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?