Könnyítene az RMDSZ a közepes nagyságrendű adózók helyzetén

Olyan törvénynymódosításon dolgozik az RMDSz, melynek célja, hogy a közepes nagyságrendű adófizetők ne az adóhivatalok regionális központjaihoz, hanem a székhelyük szerinti adóhivatalhoz tartozzanak, mondta csütörtökön Nagyváradon Cseke Attila Bihar megyei szenátor.

Az RMDSZ sosem támogatta központosítást, a decentrelizáció hívei, ezért változtatnának azon a szabályzáson, mely lehetőséget adott arra, hogy az Országos Adóhivatal (ANAF) regionális adóhivatalokhoz irányítsa át a megyei hivatalok helyett a közepes adófizetőket, mondta Cseke Attila, aki felidézte: az ANAF vezetősége 2015 végén 2016-ra, tavaly év végén pedig 2017-re vonatkozóan döntött úgy, hogy a közepes adófizetők a regionális adóhivatalokhoz tartozzanak. Az első évben a Bihar megyei képviselők és szenátorok kérték ennek a döntésnek a visszavonását, azonban eredménytelenül.

Bihar megyéből például 1082 közepes adózó került át a kolozsvári regionális központhoz, így amellett hogy az érintetteknek Kolozsvárra kell utazniuk ügyintézés végett, az intézkedés a statisztikákat is torzítja, hiszen az adóbevételek stb. nem annál a megyénél szerepelnek, ahol megtermelődnek, hanem ahol kifizették azokat.

Az RMDSZ már dolgozik azon a törvénykezdeményezésen, amely kimondaná: a közepes adófizetőknek a székhelyük szerinti adóhivatalokhoz tartoznak, mondta Cseke Attila, aki hozzátette: a tervezetet két héten belül benyújtják, és remélik, elfogadják azt, mivel a jelenlegi helyzet csak azoknak a megyéknek kedvező, amelyekben az adóhivatalnak regionális központjai vannak.

Elfogadhatatlan a fejlesztési sratégia

Az RMDSZ továbbra sem támogatta az országos fejlesztési stratégiát, szögezte le a Bihar megyei szenátor. Cseke Atilla elmondta: a 2035-ig érvényes stratégiát a Dacian Cioloş vezette kormány készítette el, majd halasztották a szenátus előtti tárgyalását, és a Grindeanu-kormány benyújtotta szinte ugyanazt a törvénytervezetet, mint elődeik.

Az RMDSZ számára elfogadhatatlan egy olyan stratégia, amely ahelyett, hogy csökkentené a különbségeket, a gazdaságilag már fejlett övezetek további fejlesztését támogatná, tovább mélyítve a szakadékot az ország vagy akár egyes megyék bizonyos részei között. Elfogadhatatlan egy olyan pályázati rendszer is, amelyben a projektek elbírásánál az egyes településeket eleve hátrányba kerülnének pusztán besorolásuk miatt.

A szenátor elmondta, hogy az RMDSZ többszáz módosító javaslatot készít elő a tervezethez, mely jelenleg a szenátus szakbizottságai előtt van és október végén, november elején kerülhet a plénum elé. 

Kapcsolódók

Kimaradt?