Rekord mennyiségű burgonya termett idén Hargita megyében

A korábbi évekhez viszonyítva idén meglepően jó a burgonyatermés Hargita megyében. Az éppen megfelelő időszakban tapasztalt ritka nagy melegnek köszönhetően a termelők már a napokban elkezdték a termény betakarítását. A kedvező időszakot tetézi, hogy a hazai chipsgyártók részéről is éppen most nőtt meg a kereslet.

Hargita megyében idén hozzávetőleg 26 tonna krumpli termett hektáronként. Az utóbbi évtizedben 2004 volt kiemelkedő év, akkor 23 tonna krumpli termett hektáronként, a sokévi átlag azonban 19-20 tonna. Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Maszolnak elmondta, hogy szokatlanul korán, már ezen a héten elkezdték felszedni a pityókát.

„Idén minden körülmény a jó krumplitermést segítette elő: az utóbbi hetekben nagyon meleg volt az idő, amely segítette a burgonya gyors fejlődését, de ugyanakkor a csapadékmennyiség megfelelő volt és éppen időben érkezett. Főként Alcsíkon és Felcsíkon különösen volt jó az időjárás, körülbelül 120 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Az átlag egyébként 90 liter szokott lenni. Gyergyó térségében azonban nagyobb volt a szárazság, ott mindössze 60 liter eső hullott, így ebben a térségben a burgonyatermés mennyisége a sokévi átlaghoz áll közelebb” – magyarázta az igazgató.

Török Jenő azt is elmondta, hogy a jó hozamra egy harmadik magyarázat is van: míg tíz évvel ezelőtt 14-15 ezer hektáron termesztettek krumplit Hargita megyében, idénre ennek majdnem felére, 8 ezer hektárra zsugorodott a burgonyával beültetett területek nagysága, azonban ma már csak hozzáértő emberek foglalkoznak krumplitermesztéssel. Ugyanakkor a sok millió kivándorló miatt a felvásárló erő is csökkent, így nem kell idén hiánytól tartani.

Az igazgató hozzátette, a termesztőknek egyre nagyobb gondot okoz krumpliszedő napszámosokat találni, így sokan áttértek a jövőt jelentő gépesített betakarításra. Ez a módszer a nagy alcsíki pityókatermesztő településeken, Csíkszentmártonban, Kozmáson vagy Tusnádon jól alkalmazható, hiszen arrafelé homokosabb a talaj, ám Gyergyóban köves a termőföld, ezért ott nem lehet a gépeket elég jól hasznosítani, tehát nagy szükség van továbbra is a napszámosokra.

Arra a kérdésünkre, hogy a helyi termelőknek tartaniuk kell-e idén az olcsó külföldi áruval való versenytől, kifejtette, hogy ezt nem lehet megjósolni, hiszen a nagyáruházak döntésén múlik, hogy a hazai, jó minőségű, ízletes, kevésbé szabályos krumplit, vagy a külföldi, szépen mosott és csomagolt árut helyezik-e a polcaikra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?