Medvével őrzött területet is kínált a csíkszeredai Pityókafesztivál

A burgonyából készült változatos étkek mellett idén is a közösségi piknik élményét kínálta Csíkszeredában a Pityókafesztivál. Gasztronómiai remekműveket és rendkívüli dekorációkat is élvezhettünk.

Kétségkívül a Hargita megyei múzeumok munkatársainak főzőcsapata helyének díszítése volt az idei Pityókafesztivál közkedvelt látványossága. A szervezők által a Csíkszeredai Városnapok egyik legnépszerűbb programjának tartott Pityókafesztiválon ugyanis egy kitömött medvebocsot is „felszolgáltak”, mely mellé a „Medvével őrzött terület” megjegyzést tűzték, illetve a simogatni tilos szimbólumát. Szinte folyamatosan fényképezkedtek mellette.

A városháza rendezvénye az évek során kialakította a maga immár jól bejáratot keretét, amelyben az elképzelés szerint a szórakozás és a közösségépítés harmonikusan egymásra talál, és ahol évről évre egyre kifinomultabb, változatosabb ételek készülnek. A fesztivál szervezői arról is gondoskodnak, hogy ne csupán a profi és amatőr szakácsok, hanem a nézelődők is jól érezzék magukat: színpadi műsort biztosítva helyi néptánc, kabaré- és gyerekműsorokkal.

György Piroska főszervező a Maszolnak úgy értékelte, az idei fesztivál nagyon sikeres volt főként, mert egyre jobban „belakják” a parkot, egyre jobban felkészülnek, és mert nem föltétlenül mindenki nyerni akar, hanem együtt vannak, jó a hangulat, és ahol intézmények neveznek be, ott „összerázó” hatása is van.

„A csapatok egyre jobban odafigyelnek a szabályzatra és a környezetükre. Leszámítva egy-két bakit, zökkenőmentesen folyt, és egyre jobb lesz” – mondta György Piroska. Idén számszerűleg kevesebben jelentkeztek, mint tavaly, de a szervező nagyon tiszteli, hogy jeleztek azok is, akik utolsó pillanatban léptek vissza, így elkerülve a kellemetlenségeket.

A tavalyi kiadástól eltérően idén nem főzött egyik csapat se kétféle menüt, hanem vagy csak levest, vagy csak sültet. Érdeklődésünkre kiderült: a szervezők nem jegyzik föl, hogy melyik csapat honnan érkezik, így csak akinek a nevében is benne van a helység, arról egyértelmű számukra (például a Csíkvacsárcsi Önkéntes Tűzoltók csapata), de vélekedés szerint többnyire csíkszeredai csapatok voltak idén jelen.

A főzőverseny szabályzata szerint nem szabad az elkészült ételeket árulni, hanem a csapat egyrészt magának főz és a zsűrinek ízlelésre, és a közönségnek ki-ki döntése szerint felajánlja. A központi parkban idén azt tapasztaltuk, volt kényelmesen kialakított, nyitott tér is, de sokan azt választották, hogy akár műanyag szalagokkal is lehatárolták a főzőterületüket, és csak találgatni lehetett, vajon kinél lehet kóstolgatni is.

Az év csíki pityókás találmányai

A zsűri – Csiszér Előd, Jánossy Alíz, Szász Elemér – sátrában érdeklődve azt hallottuk: szakmailag jó hír, hogy sokan levesekkel próbálkoztak, jó az is, hogy fölkészültek a csapatok, rossz viszont, hogy több olyan menüt is kóstoltak, amelyben csak nyomokban volt található krumpli. Erről György Piroskát is megkérdeztük, aki jelezte: 17 éve indulásból az volt, hogy legalább egy pityókát tegyenek bele, lévén ez pityókafesztivál. Viszont számára is többen visszajeleztek, hogy sokan immár sokan mutatóba tesznek bele, nem dominálja az elkészült ételt, a fesztivált. A szervezők megfontolják jövőre, hogy lépjenek-e ez ügyben – mondta.

Nyertes menük

A főtt kategória
I. díj: Rázó Sokk – faragott krumpli levesbetéttel készült túrós pityókaleves.
II. díj: Gordius kötélgyár – „Az öreg kötélverő krumplilevese”.
III. díj: Apróséfek – kolbászos-tárkonyos pityókaleves.

Sült kategória:
I. díj: Hargita Népi Együttes – dödölle húsgombóc-paprikással.
II. díj: Kacagó Női Együtt Alkotás – „Székelyben kínai” grill pityóka
III.díj: Bocskor Pékek – pogácsa
A zsűri különdíja: Fazakasok – pityókás tokány.
Vándorserleg: Rázó Sokk.

A fesztivál hagyománya szerint a jövőre versenyző csapatok részvételi ajándékként az idei recepteket is megkapja, a Városháza kiadásában.

Kimaradt?