Tánczosék bemutatják a gazdák javaslatait a kormánynak

A gazdaszervezetek képviselőivel egyeztetett ismét Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő a mezőgazdaságot érintő új adózási rendszerről. A parlamenti vakációban elfogadott új kormányrendelet ugyanis akár többszörösen is sújtaná a gazdákat, ellehetetlenítve ezzel a családi gazdaságokat. 

Az érthetetlen gyorsasággal bevezetett új adózási rendszer az állattenyésztéssel foglalkozó fizikai személyeket akár háromszorosan is megadóztatja: egyszer az abraktakarmányokat hektár alapján, az állatokat a létszám után, és ha feldolgozással is foglalkozik a gazda, akkor a kész termék után is fizetnie kell. Az új rendelet nem veszi figyelembe a termőföld minőségét, sem az éghajlatot, nem tesz különbséget a déli és a hegyvidéki körülmények között.

A Hargita megyei gazdaszervezetek képviselői február 8-án azt kérték, hogy a kisgazdaságok  legyenek adómentesek, a nagyobbak pedig bevétel alapján fizessenek. Az adómentességet 8 UDE pontnál húznák meg. E fölött a gazdákat köteleznék, hogy vezessenek nyilvántartást bevételeikről, és ha ez meghaladja a 30.000 eurót, vállalkozásként kell működtetni a gazdaságot, reálisan megadózva a nyereséget.

koroditanczosTánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő egyetértett a gazdaszervezetek által felvázolt javaslatokkal, és mindketten kijelentették, ezt fogják képviselni Bukarestben.

„Hasznos konzultációs folyamatnak vagyunk a végén, amelyből két fontos következtetést vonhatunk le: a Ponta-kormány által javasolt adózási rendszer valóban aberráns, ezért el kell érnünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszavonja. Ugyanakkor a gazdák nem zárkóznak el az adófizetési kötelezettségüktől, amennyiben az igazságos és méltányos” - jelentette ki Tánczos.

Korodi Attila szerint a kapkodás nem hoz jó eredményt. “Most a gazdaszövetkezetek, érdekképviseletek, szervezetek képviselőivel történt egyeztetések után egyértelműen kérni fogjuk a a jogszabály eltörlését. Következő héten bemutatjuk a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hol vannak benne a túlkapások. Egyértelművé tesszük: a gazdák tudják, ha jogalkotást akar a kormány, hogyan kellene ezt megtenni” - mondta a képviselő.

Tánczos Barna szerint csak akkor lehet alkalmazható törvényeket hozni, ha azok úgy születnek meg, hogy a törvényhozók konzultálnak az érintettekkel. „Mi azért dolgozunk Bukarestben, hogy ne dönthessenek a vidéki emberekről, a gazdákról – nélkülük.”

Kimaradt?