Harminc százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első fél évben

Harminc százalékkal, 5,837 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A tavalyi első fél évben 4,483 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg deficitje. A hiány 1,354 milliárd euróval nőtt, aminek oka az, hogy a behozatal továbbra is gyorsabb ütemben nő, mint a kivitel.

Románia 36,715 milliárd euró értékben importált árut, ami 12,4 százalékos növekedés a tavalyi első fél évhez mérten. A kivitel 9,6 százalékkal gyorsult a vizsgált időszakban, értéke elérte a 30,877 milliárd eurót.

Júniusban az export 2,5 százalékkal nőtt a tavalyi hatodik hónaphoz mérten, a behozatal ugyanakkor 14,2 százalékkal gyorsult.

A kivitel 47,8 százalékát és a behozatal 37,5 százalékát a gép- és járműipari termékek tették ki. Románia külkereskedelme háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolítja le.

Tavaly Románia kivitele 57,385 milliárd euró volt, ehhez képest 67,342 milliárd euró értékben importált árut. Románia exportja a rendszerváltozás óta az idén haladhatja meg először a 60 milliárd eurót, ami történelmi csúcsnak számítana.

Kapcsolódók

Kimaradt?