Megszünteti az új kormány a nyugdíjrendszer második pillérét

Megszünteti a kormány a nyugdíjrendszer második pillérét - nyilatkozta csütörtökön Ionuţ Mişa, a pénzügyminisztérium élére javasolt politikus. 

"Megszüntetjük a nyugdíjrendszer második pillérét, a pénzt pedig visszautaljuk azok számára, akik hozzájárultak a második pillérhez. Választhatják majd az állami nyugdíjrendszert vagy a harmadik pillért, az önkéntes nyugdíjpénztárakat" - mondta Mişa. 

Mişa szerint a második pilléren jelenleg 40 milliárd lej halmozódott fel.  "A kollégáimmal elvégzett számítások szerint a második pillérhez hozzájáruló személy körülbelül 25 lejt kapna havonta" - mondta Mişa. 

"Gondolkodunk azon, hogy az adófizetők számára megengedjük, hogy választhassanak az önkéntes nyugdíjpénztárak vagy az állami nyugdíjrendszer közül. Az ő döntésük lesz" - mondta a pénzügyi tárca élére javasolt miniszter. 

Áprilisban az NN Pensii társaság levélben értesítette ügyfeleit arról, hogy az utóbbi időben szóba jött a magánnyugdíj-alap államosítása.  A Pénzügyi Felügyelet (ASF) akkori vezetője, Mişu Negriţoiu azt nyilatkozta akkor, hogy a nyugdíjak államosítása gazdasági szempontból nonszensz, egy bedobott füstbomba, ugyanis az államosítás fogalma nem létezik, hiszen a második pillért kincstári jutalékokból finanszírozzák. 

Az ASF vezetőtanácsa az alaptőke egy százalékára, azaz 750 ezer lejre bírságolta a NN Pensii-t, miután a társaság levélben értesítette ügyfeleit arról, hogy az utóbbi időben szóba jött a magánnyugdíj-alap államosítása. Az ASF szintén áprilisban 100 ezer lejre bírságolta Raluca Ţintoiu vezérigazgatót és visszavonta megbízását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?