Gyorsfagyaszott termék a kemencékben: importkenyéren élünk, hiába van sok búzánk

Évente több százmillió lej értékben vásárolunk frissnek gondolt, ám valójában külföldről származó, gyorsfagyasztott kenyeret és pékárut a nemzetközi áruházláncokban.

Románia a hatodik legnagyobb búzatermesztő az Európai Unióban, idén rekordnagyságú, 7,5 millió tonnásra becsült terméssel, ám ennek ellenére, a sütőipari termékek importja az elmúlt öt évben értékében megduplázódott.

Az Uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint 2016-ban az ágazat külkereskedelmi mérleghiánya 150 millió euró volt. A szakemberek szerint a behozatal és a kivitel értéke közti majd 700 millió lejes különbségért elsősorban a multinacionális áruházláncok által nagy tételben importált fagyasztott termékek felelősek, melyeket helyben sütnek meg és friss áruként hoznak forgalomba.

„A modern kiskereskedelmünk mélyhűtött kenyeret importál. A fogyasztói szokások a friss kenyér irányába mozdultak el, mely kenyér tulajdonképpen előkelesztett és fagyasztott. Amikor megvásárolja, a fogyasztónak az a benyomása, hogy friss, az áruház pékségében sütött kenyeret vett, pedig tulajdonképpen egy gyorsfagyasztott termékről van szó. Nem tudom, hogy ez jó-e avagy rossz, de tény, hogy ezért importálunk rengeteg mélyhűtött kenyeret” – nyilatkozta Ștefan Pădure, a Román Élelmiszerek Promoválásáért Egyesület (APAR) elnöke a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A jelenlegi helyzet kialakulásához hozzájárult az is, hogy a hazai termelők hajlamosak kizárólag belföldi piacban gondolkodni, nem tudják kihasználni az EU-tagságból származó előnyöket.

„Az ágazat nem tudott profitálni az EU-hoz való csatlakozásból, abból a közös piacból, melynek megteremtésére az Unió létrejött. Amint beléptünk az Európai Unióba, azonnal meg kellett volna célozni a külföldi piacokat. Ehelyett mi itthon maradtunk, és most idehaza harcolunk azokkal, akik ki tudják használni a közös piacból származó előnyöket” – véli az APAR elnöke.

A Vel Pitar a piacvezető

Tavaly mintegy 10 milliárd lej értékben vásároltunk sütőipari termékeket. Az ágazatban körülbelül 6000 cég működik, a piacvezető, melynek termékei ott vannak az erdélyi boltokban is, a Vel Pitar, 350 millió lej körüli éves árbevétellel. A sütőipar a hazai gazdaság azon kevés területe közé tartozik, ahol a belföldi tulajdonban levő vállalkozások vannak túlsúlyban.

A fogyasztás felpörgése következtében idehaza egyre nagyobb a kereslet a külföldön gyártott élelmiszerekre. Négy év leforgása alatt az élelmiszerimport értéke 1 milliárd euróval nőtt. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Románia tavaly 6,51 milliárd euróért importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a kivitel értéke pedig 557,4 millió euróval kevesebb volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?