Szinte teljesen leállt a személyi kölcsönök jóváhagyása az ANAF hibájából

Június 8-ától rendkívül nehézkessé vált a személyi kölcsönök banki jóváhagyása az országos adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerének meghibásodása miatt – írja az economica.net.

Mint ismert, a szabad felhasználású személyi hitelek kérvényezéséhez 2015 óta gyakorlatilag csak egy személyi igazolványra van szükségük a banki ügyfeleknek, még munkáltatói jövedelemigazolást sem kell felmutatniuk. A pénzintézeteknek ugyanis hozzáférésük van az ANAF adatbázisához, így pillanatok alatt ellenőrizni tudják, hogy a kölcsön kérvényezője megfelel-e a jövedelmi feltételeknek.

Június 8-tól azonban az adóhatóság informatikai rendszerének meghibásodása miatt a bankok már nem tudnak hozzáférni az ügyfelek pénzügyi adataihoz. A Romániai Bankszövetség megoldást sürget, de a pénzügyminisztérium nem tudja még, hogy mikorra sikerül kijavítani a meghibásodást.

Jelenleg az egyetlen megoldás, ha a banki ügyfél személyesen kéri ki az adóügyi feddhetetlenségi bizonyítványát az ANAF-tól, ami utánajárással és időveszteséggel jár. Pénzpiaci szakemberek a gazdasági portálnak azt nyilatkozták, hogy az adóhatóság hibájából akár 50 százalékkal is csökkenhet az előző hónaphoz képest a júniusban jóváhagyott személyi kölcsönök száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?