Jelentősen gyengült az angol font

Jelentősen gyengült az angol font péntek hajnalban arra a hírre, hogy az előrehozott brit parlamenti választásokról közölt exit poll szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem sokkal a Brexit-tárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthette abszolút többségét a londoni alsóházban. Londoni pénzügyi elemzők szerint ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, Theresa May miniszterelnök pozíciója is bizonytalanná válhat.

A font a dollárhoz képest egy ideig 1,5 százalékot meghaladó veszteségben is járt, 1,27 dollár/fontra gyengülve az elmúlt hetek 1,30 dollár/font körüli árfolyamairól. Az euróval szemben - a font szempontjából 1,7 százalékos veszteséggel - 0,88 font/euró feletti árfolyamokat is mértek az exit poll után első percekben. Később a font valamelyest visszaerősödött, de az exit poll előtti értékeknél továbbra is gyengébb.

Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza az exit poll után az MTI-vel ismertetett gyorselemzésében közölte: ha a Konzervatív Párt valóban elvesztette abszolút többségét, a brit gazdaság bizonytalan időszak elé nézhet a jövőbeni gazdaságpolitikával és a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások kimenetelével összefüggésben, különös tekintettel arra is, hogy felmerülhet egy újabb parlamenti választás lehetősége.

Hollingsworth felidézte, hogy az előző, 2015-ös választásokon az exit poll nem volt pontos, mivel a végeredménnyel ellentétben szintén azt jelezte, hogy a konzervatívok nem szereztek abszolút többséget, viszont 2005-ben és 2010-ben meglehetősen pontosnak bizonyult.

A Capital Economics közgazdásza szerint ha valóban 314-re - vagyis az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 alá - csökkent az alsóházi konzervatív frakció létszáma, a fő kérdés az lenne, hogy Theresa May miniszterelnök képes lesz-e elégséges támogatást szerezni a konzervatívokkal szövetséges észak-írországi unionista pártoktól, annak érdekében, hogy működőképes kisebbségi kormányt alakíthasson.

Paul Hollingsworth szerint ráadásul egyértelműen felmerül az a kérdés is, hogy Theresa May egyáltalán megtarthatja-e miniszterelnöki tisztségét.

Az ellenzéki Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt (SNP) esetleges koalíciója is ingatag lenne, mivel együtt - legalábbis az exit poll alapján - szintén csak 314 alsóházi képviselőt tudhatna maga mögött - hangsúlyozta a Capital Economics londoni elemzője. Kiemelte: mivel a tervek szerint június 19-én kezdődnének a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások az Európai Unióval, e fejlemények időzítése „nem is lehetett volna rosszabb” a Brexit-tárgyalások szempontjából.

A Capital Economics közgazdásza szerint nem lehet kizárni, hogy a politikai bizonytalanság hetekig, akár hónapokig is eltarthat, és ez valószínűleg jelentősen megterhelné a fontot és a reálgazdaságot egyaránt.

A brit gazdaság növekedési üteme már a választások előtt jelentősen lelassult. A statisztikai hivatal (ONS) május végén ismertetett második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) az idei első három hónapban átlagosan 0,2 százalékkal nőtt 2016 utolsó negyedévéhez mérve. A tavalyi utolsó negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összehasonlításban.

Nemrégiben csökkentette valamelyest a gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését a Bank of England is, a vártnál nagyobb ütemben lassuló fogyasztási kiadásokkal indokolva a döntést.

A brit jegybank legújabb inflációs jelentésben közölte, hogy az általa eddig várt 2 százalék helyett 1,9 százalékos növekedést valószínűsít 2017 egészére a gazdaságban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?