Ezekhez a márkákhoz kötődnek a legerősebben a romániai fogyasztók

A sörök és az élelmiszerek között van a legtöbb erdélyi kötődésű márkanév, amelyekhez erős a fogyasztók érzelmi viszonyulása. 

Ötödik alkalommal rangsorolta 12 kategóriában a legismertebb hazai márkákat a potenciális fogyasztókban kiváltott érzelmi kötődés alapján a 360insights piackutató cég. Az Emotional Branding című tanulmány elkészítéséhez 600 személlyel készítettek online interjút, ami a romániai piac viszonylatában reprezentatív mintának számít.

A felmérés készítői 10 kritériumon keresztül próbálták meg lemérni, milyen mértékben gerjeszt pozitív érzelmeket (bizalom, kötődés, közelség, kíváncsiság) 300, közismert márkanév a vásárlókban, illetve ezek milyen pozitív jellemzőket (relevancia, innovativitás, jó kommunikáció, személyes karakter stb.) tulajdonítanak nekik.

Az Audit kedvelik leginkább

A személygépkocsik között első helyen az Audi végzett, megelőzve a Volkswagent és a BMW-t. Az egyetlen román márka, a Dacia, ötödik helyre került a rangsorban. A fiatalok egyértelműen a külföldi brandeket preferálják, a Dacia pedig a 45-55 év közöttiek kedvence, mely korcsoport az első helyre rangsorolta. Az elektrotechnikai és elektronikai termékek toplistáját a Samsung vezeti. Idén a Philips a második, megelőzve a tavalyi ezüstérmes Applet. Ez utóbbi a legfiatalabb, 16-24 év közötti korosztály kedvence. A tízes népszerűségi lista utolsó helyére odafért a hazai Arctic, mely márkanévvel háztartási eszközöket gyártanak.

A Jacobs a kávémárkák élén

A kávé kategóriában a Jacobs lóhosszal verte a mezőnyt, megelőzve a Lavazzát és a Tchibót. A Nescafe csak az ötödik helyen végzett, rajongói elsősorban a fiatal korosztályból kerülnek ki. Annak ellenére, hogy az Unlock Market Research piackutató cég tavalyi felmérése szerint a második legerősebb hazai brand, a Borsec ebben a kutatásban nem fért be az első tízbe az üdítőitalok kategóriájában.

A toplista élén nincs meglepetés, első a Coca-Cola, majd a Pepsi és a Fanta következik. Érdekesség, hogy bár az általános rangsorban a Coca-Cola fölényesen vezet, Bukarestben a népszerűsége megegyezik a Pepsiével. A legjobban rangsorolt hazai márka a Dorna, mely a negyedik helyen áll.  

Erdélyi márkák a toplistán

Erdélyi kötődésű márkát a hitelintézetek, az élelmiszerek és a sörök között találunk még. Előbbi kategóriában a Transilvania Bank a dobogó legalsó fokát foglalja el, a BCR és az ING mögött, míg utóbbiban a Napolact második, a Covalact harmadik, a brassói Delaco pedig a negyedik.

Az élelmiszerek között a Hochland az érzelmileg legvonzóbb brand. A legtöbb erdélyi gyökerű branddel a sörök között találkozhatunk: első a Timișoreana, második az Ursus, ötödik a Ciuc, hatodik a Ciucaș, nyolcadik pedig a Bergenbier. Az Igazi Csíki Sörrel való háborúskodás nem tépázta meg a Heineken hazai nimbuszát, amely harmadik a népszerűségi listán. A tanulmányban 51 édességmárkát hasonlítottak össze. A versenyt toronymagasan a Milka nyerte, megelőzve a Snickerst, a Kindert a Poianát és a Raffaellót.

A brand a cég értékének 30 százalékát jelenti

A tanulmány eredményezte rangsor nem feltétlenül tükrözi a piaci helyzetet, ugyanakkor sokat elmond egy adott márkában rejlő potenciálról, hangsúlyozza Iulia Petre, a 360insights munkatársa. Nagy átlagban egy brand egy adott cég értékének 30 százalékát teszi ki, ám a nagyon erős márkák esetében ez az arány elérheti az 50 százalékot is.

A legmagasabb, 73-as érzelmi indexet a Jacobs érte el, a Samsung 62, a Milka pedig 59 pontot kapott. Legalacsonyabb, 35-ös index-szel az Audi lett kategória győztes.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?