Felmérés: Románia legvonzóbb városa Kolozsvár

A magas életszínvonal miatt a romániaiak valamivel több mint 15 százaléka szívesen költözne Kolozsvárra – derül ki egy felmérésből, amelyet a Világbank képviselői mutattak be a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán.

Marcel Ionescu-Heroiu, a Világbank városfejlesztésekért felelős szakértője elmondta, idén áprilisban végezték el a közvélemény-kutatást 1250 személy bevonásával. A mintába bevont személyeket többek között arról kérdezték, melyik városba költöznének el legszívesebben, ha lehetőségük lenne rá. A felmérésben részt vevők 15,32 százaléka Kolozsvárt jelölte meg.

A „kincses városba” legtöbben az egészségügyi szolgáltatások, a továbbtanulási lehetőségek, valamint a jól fizető munkahelyek miatt költöznének. Kolozsvárt Bukarest követte 14,46 százalékkal, a harmadik legvonzóbb romániai város pedig Temesvár, 11,88 százalékkal.

A kutatást a Világbank végezte el az Európai Bizottsággal együttműködve, azzal a céllal, hogy újragondoljuk a régiófejlesztési politikát a 2021–2027 közti időszakra – mondta Marcel Ionescu-Heroiu.

„Románia történetében nem létezett mindeddig városfejlesztési politika, nincs országos, városoknak szánt fejlesztési program, miközben a falvak esetében nagyon sok hasonlót találunk. Reméljük, sikerül megvalósítanunk egy paradigmaváltást, az ország versenyképessége ugyanis nagyban függ a városok fejlettségétől. Ha ezek a részek nem működnek jól, az ország gazdasága sem működik. A jövőben a városok versenyezni fognak a beruházásokért” – tette hozzá a szakértő.

Marcel Ionescu-Heroiu megjegyezte, a felmérésből az is kiderült, hogy az utóbbi időben megfordult az a trend, miszerint az emberek többsége külföldre költözne. A válaszadók 66,5 százaléka Románián belül váltana lakhelyet, ezzel szemben 31,25 százalék vágyik külföldre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?