Előnyös belépniük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába az erdélyi gazdáknak

Az aradi gazdaegylet elnöke, Kocsik József a Maszolnak elmondta, előnnyel jár majd a határon túliaknak, hogy júniustól kérhetik a felvételüket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába. Ezt a lehetőséget a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának március végi, balatonfüredi ülését követően jelentették be.

A határon túli magyar gazdák felvétele a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába már évek óta beszédtéma az aradi magyar–magyar gazdatalálkozón. A 17 esztendeje rendszeresen megszervezett tanácskozás az egyik legjobb alkalom a Kárpát-medencei gazdaszervezeteknek a magyar földművelésügyi minisztériummal és az agrárkamarával való kapcsolattartásra, nem véletlen, hogy a Kárpát-medencei Egyeztető Fórum bölcsőjének is az aradi szakmai találkozósorozatot tartják.

A fórum létrehozásában aktív szerepet játszó Aradi Magyar Gazdák Egyesületének elnöke szerint a gazdák pozitívan fogadták, hogy kérhetik felvételüket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába. „Pozitívan álltak hozzá, mert minden kezdeményezés, ami onnan indult, eddig jó irányba fejlődött – mondta Kocsik József, hozzátéve, hogy az éves tagsági díj mindössze 2000 forint lesz. – Ez szimbolikus összeg, de ezért mindent megkapnak, amit a magyarországi gazda. Első kézből információkat, pályázati lehetőségeket, árakat, technológiákat.”

Folyamatban van a kidolgozása annak, hogy magyar tulajdonú pénzintézettől előnyös feltételek mellett hitelt, a magyar töltőállomástól kedvezményes árú üzemanyagot kapjanak a romániai magyar gazdák, de Kocsik Jószef szerint ennek lesznek jogharmonizációs és egyszerű fizikai akadályai. „Ahol van OTP-fiók, vagy Mol-állomás, ott meg lehet talán oldani ezt, de ahol nincs, ott nem” – vélte.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a szakmai segítségnyújtáson túl a tagi viszony egyfajta kapocs lesz minden magyar gazda között, hiszen „csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes talpon maradni”. Az aradi gazdaegylet elnöke szerint a legfontosabb, hogy a földművelésügyi minisztérium és a kamara a helyi sajátosságokhoz, környezeti feltételekhez, a közösség erejéhez és lehetőségeihez igazítja a támogatási formákat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hamarosan a tagság előnyeit bemutató kampányt szervez a határon túli gazdák körében, akik várhatóan már júniusban kérhetik felvételüket. Jelentkezni a megyei gazdaegyesületeknél lehet majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?