Veszteséget okoz az autót vásárló cégeknek a járműbeíratási roham

Veszteséget okoz a vállalkozóknak az, hogy frissen megvásárolt kamionjaikat nem tudják forgalomba íratni, azok vesztegelnek és nem termelnek - hívta fel a háromszéki prefektus figyelmét Édler András.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint több vállalkozó is arra panaszkodik, hogy a február óta tapasztalható járműbeíratási roham, majd az internetes előjegyzési módszer bevezetése miatt nem tudják időben forgalomba íratni haszongépjárműveiket, amelyek a cégek udvarán vesztegelnek. Jelenleg ugyanis több mint egy hónapos várakozási időt szab az előjegyzési módszer.

Édler András szerint a legtöbb cég hitelből vásárolja a haszongépjárműveket, és azokkal mihamarabb dolgozniuk kellene, hogy kitermeljék a törlesztő részleteket. A kereskedelmi kamara elnöke beadvánnyal fordult a Kovászna megyei prefektúrára, és kérte, hogy az alárendeltségükbe tartozó gépjármű bejegyzéssel és jogosítványok kibocsátásával foglalkozó hivatalban tegyék lehetővé, hogy egy külön ügyfélfogadó ablakban foglalkozzanak a vállalkozások haszongépjárműveinek bejegyzésével. Édler András szerint nem azt kérik, hogy a cégvezetők személyautóit tudják hamar bejegyezni, hanem azokat a haszongépjárműveket, amelyek használata befolyásolja egy cég működését.

Sebastian Cucu válaszolt

Sebastian Cucu háromszéki prefektus megérti a vállalkozók álláspontját, elemzik a kereskedelmi kamara elnökének kérését, próbálnak valamilyen megoldást találni, de nem kivételezhetnek senkivel sem. A kormánybiztos szerint mindenkinek fontos, hogy forgalomba írassa járművét, például előfordulhat, hogy egy magánszemély autóval ingázna munkahelyére.

Körvonalazódik, hogy a bejegyzésekkel foglalkozó hivatal szombatonként is fogadja az ügyfeleket, illetve megoldást keresnek, hogy az online előjegyzés mellett a hivatalban is fogadják az érdeklődők jelentkezését. Előfordul ugyanis, hogy az internetes előjegyzés ellenére nem jelenik meg az ügyfél, így ekkor lehetőség adódik, hogy előjegyzés nélkül is behívjanak ügyfeleket.

Ugyanakkor arra számítanak, hogy csillapodni fog a jelenlegi járműbeíratási hullám. Mint ismert, a környezetvédelmi bélyegilleték februári eltörlését követően az egész országban megrohanták a gépjármű-bejegyzési hivatalokat, hogy egyrészt az elmúlt években megvásárolt, de át nem íratott autók helyzetét rendezzék, másrészt mert sokan vásárolnak most használt autókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?