A családi adózásról árult el részleteket a pénzügyminiszter

Harmincötezer adótanácsadót képeznek ki az állam arra, hogy a családok adóbevallásának kitöltésében segédkezzen. A kormány által tervezett adóreform részleteiről beszélt szerda este Viorel Ştefan pénzügyminiszter.

Mint korábban írtuk, a 2018. január elsejétől hatályba lépő új rendszer lényege a családi típusú jövedelemadózás bevezetése és a 2000 lej alatti jövedelmek adómentesítése lenne. A pénzügyminiszter elmondta, voltaképpen nem a családok, hanem a háztartások jövedelmét adózná meg az állam, és ezzel számtalan adókedvezmény is járna.

„Pénzügyi szempontból a háztartás személyek olyan csoportját jelenti, amelynek tagjai lehet, hogy nem rokonok, de ugyanabban a háztartásban élnek, és saját felelősségükre vállalják, hogy közös vagyonnal regisztrálják őket az adóhivatalban” – magyarázta Viorel Ştefan.

Adózáskor a háztartások (családok) tagjainak jövedelmét összeadják. Ha a végösszeg bruttó 2000 lej alatti, a háztartás (család) adómentességet fog élvezni. Az adóbevallás kitöltésében adótanácsadók segédkeznek majd – részletezte a tárcavezető.

A miniszter elmondta, az adótanácsadók szellemi szabadfoglalkozásúak lesznek, akik a pénzügyminisztériumtól kapnak majd munkadíjat, és akárcsak a háziorvosokat az egészségbiztosítási pénztár, az ügyfeleik (a háztartások) számának függvényében fizetik őket. „Az adótanácsadó tölti ki a háztartás adóbevallását, mert ő ismeri a törvényt, és érvényesíteni tud minden kedvezményt, amelyben a háztartás részesülhet” – fogalmazott Viorel Ştefan.

A pénzügyminiszter néhány kedvezményt is említett. Így például a családok (háztartások) 1600 vagy 1200 lejt írhatnak le az adóalapjukból minden gyerek után, a jövedelmük függvényében. Leírható lesz a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítás és az esetleges tandíj is. „A különbségre vetik ki az adót. A maradék összeg 2 000 lej alatti része adómentes. A 2 000 lej fölötti összegre 10 százalékos adót fizetnek”- magyarázta a miniszter.

"A család pénzügyeinek orvosai"

Viorel Ştefan szerint az országban 35 000 adótanácsadóra lesz szükség. Ha pedig 2018. január 1-jétől vezetik be ezt a rendszert, akkor az első családi típusú adóbevallás időpontja 2019 májusa lesz. A miniszter szerint az adótanácsadókat 2018 decemberére kiképezik, hogy 2019 májusáig történjen meg a háztartások elosztása közöttük.

„Ha abból indulunk ki, hogy egy tanácsadó 200 család ügyeit tudná intézni, akkor mintegy 35 000 adótanácsadóra lenne szükség, akik átlagosan 10 000 lejes honoráriumot kapnának. Ők beruházási tanácsokat is adhatnak, javaslatokat tehetnek tőkeelhelyezésre a tőzsdén vagy a bankban. A család pénzügyeinek orvosai lesznek” – fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?