Gyökeresen módosulhat jövőre a romániai adórendszer

Várhatóan már 2018. január elsejétől gyökeresen módosulna az adórendszer Romániában. Az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek a pénzügyminisztériumban – tudta meg a HotNews.

A portál minisztériumi forrásokból arról értesült, hogy a kormány az üzleti szféra képviselőivel és az adószakértőkkel konzultál az egységes adókulcs eltörléséről, a progresszív adózás és a családi adókedvezmények bevezetéséről.

E források szerint az egyik legfontosabb újdonság az lenne, hogy az egyéni adóbevallást a családi vagy háztartásonkénti adóbevallás váltaná fel. Az új rendszerban adót az adott család (háztartás) egy főre jutó jövedelme alapján számolják ki, a családok (háztartások) pedig bizonyos költségeket le is írhatnak az adóalapból. A családi adókedvezményeket egyébként Magyarországon is alkalmazzák.

Az egységes, 16 százalékos adókulcsot ugyanakkor a progresszív adózási rendszer váltaná fel január elsejétől. A tervek szerint a 2000 lej alatti jövedelmek adómentesek lesznek, a 2000 fölöttiek adója 10 százalékos lesz. „Az nem világos még, hogy mi történik majd a nagy jövedelmekkel” – nyilatkozták a Hotnewsnak a már idézett források.

A progresszív adó 2018-tól történő bevezetése egyébként a Szociáldemokrata Párt kormányprogramjában is szerepel. 

Kapcsolódók

Kimaradt?