Alternatív irodákat és co-working tereket térképeztünk fel Kolozsváron

Amikor sokan saját iroda nélkül szabadúszókként, rugalmas munkaidővel dolgoznak, jól jön egy csendes, nyugodt hely, ahová be lehet járni dolgozni, ahol semmilyen külső tényező nem vonja el a figyelmet. A co-working terek vagy közösségi irodák szolgáltatások fejében – például kávé, tea, nyomtató, szakmai képzések – időt árulnak, valamint hálózatba szervezik a különböző területekhez értő szakembereket, megteremtve az együttműködés lehetőségét.

Utánajártunk, hogy Kolozsváron milyen közösségi irodák működnek, majd beszélgettünk egy olyan neve elhallgatását kérő személlyel is, aki használ ilyen irodát, pontosabban azt az anti-kávézót, ami nemrég nyílt a városban. Hogy mit jelent a fogalom, és miben különbözik a co-working irodától, a továbbiakban kiderül.

Cluj Cowork

Temesvár és Bukarest után Kolozsváron 2012-ben alakult meg az első közösségi iroda. A Cluj Cowork Robbert Visser holland IT-szakember kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy munkavégzésre alkalmas helyszínt biztosítson a szabadúszóknak és az otthonról dolgozóknak. 7 irodahelyiséggel, egy tanácsteremmel és egy pihenőszobával van felszerelve, emellett a dolgozóknak kávé, gyümölcs és a szervezeti eseményeken való ingyenes részvétel jár.

Az irodavezető tájékoztatása szerint inkább az IT-sok használják a közösségi irodát, de Robert Vesser 2012-ben úgy nyilatkozott: a dolgozók között vannak szabadúszó fordítók, ügyvédek, dizájnerek, webfejlesztők is. Továbbá az irodavezető megerősítette: az ügyfelek ismerik egymást, nem egymástól elszigetelten dolgoznak. A Cluj Cowork honlapján azt írja: az elmúlt években itt több mint 40 start-up-ot fejlesztettek ki. Ami a helyszínen szervezett eseményeket illeti, szerveznek szórakoztató – például játékesteket –  és szakmai programokat, beszélgetéseket is, de más egyesületek is igénybe vehetik a helyszínt 20 euró/óráért.

Egyik különlegessége, hogy csütörtökönként közösen ebédelnek a dolgozók. A Cluj Cowork hétköznaponként reggel nyolctól este nyolcig üzemel, egy napra 10 eurót, egy hétre 40 eurót, egy hónapra pedig 140 eurót (az első hónap 120 euró) kérnek el, de lehet egyéni ajánlatot is kérni.

ClujHUB

A 2012-ben alakult ClujHUB irodahelyiséget és kreatív, innovatív közösséget ajánl, a különböző területekről érkező szakemberek együtt dolgozhatnak, és részt vehetnek a szakmai képzéseken, konferenciákon. Cristian Dascălu fiatal vállalkozó a TEDx-előadásokon való részvételének hatására jött rá arra, hogy szükség van egy hálózatra, ami összehozza Kolozsvár vállalkozóit és szabadúszóit. Úgy gondolja, ha a különböző szakemberek megosztják és felhasználják egymás tudását, nagy dolgokat tudnak megvalósítani mind a városra mind pedig a társadalomra nézve. 

Aki szeretné, dolgozóasztalnak például a helyszínen található ping-pong-asztalt is használhatja, de az udvarról is lehet dolgozni. Az árak a napi 11 euró és a havi 60–195 euró között mozognak, a teljes árlista a honlapon megtalálható. A megvásárolt csomagtól függően lehetőség van a szakmai rendezvényeken való részvételre, egy ismerős ingyenes meghívására, nyomtatásra, vetítésre és vetítővászonra, saját íróasztalra és irodaszekrényre, internetre, valamint tea-, kávé- és víz fogyasztására.

Impact Hub

Az Impact Hub 2016 márciusában nyílt meg Kolozsváron, nemzetközi hálózat részeként, Amerikától Tokióig, Budapesttől Bukarestig használják ezt a co-working irodát. Globálisan több mint 11 ezer tagot számolnak. Hangsúlyt fektetnek a közös munkára, ötletelésre, a szakemberek közötti kapcsolatteremtésre, amihez a megfelelő képzéseket, konferenciákat, startup-versenyeket is biztosítják. A közös irodák mellett tárgyalótermet és elszigetelt, egyszemélyes irodát is lehet igényelni, amit az üzleti telefonbeszélgetések lebonyolítására javasolnak.

Egyik előnye, hogy mielőtt az érdeklődő egy hónapra lekötelezi magát (a bérletek 200–950 lej között vannak), egy napra ingyen kipróbálhatja a helyet. A szolgáltatások között például az is szerepel, hogy az ott dolgozók postai levelet kaphatnak az iroda címére, és kedvezményesen vehetnek részt a partnerszervezetek rendezvényein. A teljes lista itt olvasható.

Zain Studio

A Zain Studio a Zain dizájnereket és kreatívokat foglalkoztató szervezetének közösségi irodája. A szervezet célja párbeszédet kezdeményezni a romániai dizájnról, Expo Central cím alatt évente szerveznek dizájn-kiállítást, divatbemutatót a válaszúti Bánffy-kastélyban, valamint további előadásokat, konferenciákat, kiállításokat is. 2016 áprilisában megalakult a szervezet közösségi irodája, a Zain Studio. 

A kezdeményezők tájékoztatása szerint a co-working elv alapján működő helyiség elsősorban a kreatív szakmában dolgozókat akarta hálózatba szervezni, viszont ma az építészek, fotóművészek, dizájnerek mellett például IT-sok és mérnökök is vannak. A közösségi irodában dolgozók közösséget alkotnak, jól ismerik egymást, gyakran összedolgoznak bizonyos projektekben. Ezért is ajánlják inkább a hosszú távú bérletcsomagot, de előfordul olyan személy is, aki csak egy hétig igényli az iroda szolgáltatásait.

Internet, tanácsterem, kávé, tea, víz mindenkinek jár, a bérletcsomag függvényében ez kiegészülhet a Zain rendezvényein való ingyenes belépéssel, a Zain kommunikációs csatornáin való promoválási lehetőséggel, kiállítótérrel, nyomtató és lapolvasó használatával, e-mail fiókkal. Egy hét 40 euróba, egy hónap 140 euróba kerül, fél éves bérlet esetében egy hónapért 130 eurót, egy éves bérlet esetében pedig egy hónapért 120 eurót kérnek. További részletek itt.

Scout House

2016 novemberében megnyílt az önmagát anti-kávézóként definiáló Scout House. Alexandru Ioan But, a Scout House komunikációért felelős munkatársa felvázolta azt a folyamatot, ami a helyiség létrejöttéhez vezetett. A kezdeményezés mögött a Romániai Cserkészek Országos Szervezetének (Organizația Națională Cercetașii României) kolozsvári helyi szervezete, a Scouts Cluj áll. A kolozsvári cserkészek szervezete 1997 óta működik, és mivel egy idő után már kétszáz tagot számoltak, a rendezvényeik pedig nem fértek el a bérelt háromszobás lakásban, felmerült az ötlet, hogy nagyobb székhelyre volna szükség, de nonprofit szervezetként nem tudtak egy nagy lakást bérelni.

2015-ben a kolozsvári cserkészek egy találkozón vettek részt Románia első anti-kávézójában, a bukaresti Seneca Anticafe-ban. Ennek hatására úgy gondolták, Kolozsváron is érdemes volna egy hasonlót létrehozni. Alexandru Ioan But és csapata így társadalmi vállalkozásba kezdett, azaz a gazdasági tevékenységük által termelt profitot társadalmi célra fordítják, jelen esetben a gyerekek nevelésére. A helyiség megalakulásához adománygyűjtő kampányt is szerveztek a Creștem idei keretében.

A Scout House napközben anti-kávézóként működik, majd 18 és 20 óra között a saját foglalkozásaikat szervezik a 6–24 év közötti fiatal cserkészeknek, 20 óra után pedig bérlésre bocsájtják a helyet, tartottak már színházi előadásokat, műhelymunkákat, előadásokat is. Egy órát 5 lejért árulnak, amiért szolgáltatások járnak: kávé, tea, napi 10 oldal nyomtatás, lapolvasó, könyvek, társasjátékok, szükség esetén vetítő és vetítővászon, flipchart tábla és papír, írószerek, jegyzettömb, ragasztószalag stb.

Mi is az, hogy anti-kávézó?

Az anti-kávézó a co-working iroda, a könyvtár és a kávézó, teázó mezsgyéjén mozog, tudtuk meg a kolozsvári kezdeményezőtől. Azaz nem kizárólagos célja, hogy munkavégzésre alkalmas helyszínt biztosítson, hanem megengedi, hogy mindenki azzal töltse el bent az idejét, amivel szeretné. Lehet például csak úgy kávézni, társasjátékozni, megebédelni vagy akár tanulni.

Legkevesebb egy órát árulnak, de bérletet is lehet kötni, például 40 óráért 130 lejt kérnek el. A Scout House szerinte abban is különbözik egy hagyományos co-working irodától, mert dinamikusabb, az emberek jönnek-mennek. Alexandru Ioan But úgy látja, széles célcsoportot szólítanak meg: mivel a helyiség közel van egyetemekhez, bentlakásokhoz, napközben inkább az egyetemisták járnak be, de gyakran visszatérnek dolgozó emberek is, akiknek nincs állandó irodájuk. Szesszióban teltház volt, állandó vendégeik pedig a cserkészek, akiknek „ez az otthonuk”, mondta. A látogatók átlagéletkorát 21 év körülire becsülte.

Elfogadható áron kimozdít otthonról

Egy neve elhallgatását kérő, online marketinggel és honlapkészítéssel foglalkozó szakember tudomásunkra hozta, hogy elsősorban azért dolgozik gyakran a Scout House-ban, mert ha csak az otthoni irodáját használná, teljesen el lenne szigetelve a külvilágtól, mint mondta, „besavanyodna”. Egyhuzamban körülbelül 4–5 órát dolgozik, ezért számára megéri bérletet kötni, így a napi költsége egy hónapra 12 lej, és ezért az összegért egy-két kávét is el tud fogyasztani.

Más kolozsvári co-working tereket egyelőre nem vett igénybe, mivel túl drágának tartja őket, és nincs szüksége azokra a plusz szolgáltatásokra, amelyeket biztosítanak, például a konferenciatermekre. Kérdésünkre azt is elmondta, a Scout House-ban szervezett rendezvényeken nem szokott részt venni, azt viszont elképzelhetőnek tartaná, hogy más közösségi irodák szakmaibb találkozóin részt vegyen, de idő hiányában egyelőre erre nem tart igényt.

Úgy látja, számítógépről dolgozó szabadúszók járnak be a Scout House-ba, akiknek a munkájuk nincs helyhez kötve. Viszont nem úgy kell elképzelni, hogy itt az emberek feltétlenül ismerkednek egymással, beszélgetnek és ötleteket cserélnek. Akik nem először találkoznak, köszönnek egymásnak, de azután mindenki csendben ül, és végzi a saját dolgát, mesélte. Hozzátette, egy kávézó zajosabb, ezért is éri meg neki a Scout House-ba járni.

Címlapi illusztrációnk forrása: Facebook

Kapcsolódók

Kimaradt?