Biztosítási szakértő: elkerülhetetlen az RCA drágulása májustól

Elkerülhetetlen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának növekedése májustól – nyilatkozta biztosítási és viszontbiztosítási brókerek munkáltatói szövetségének (PRBAR) elnöke a capital.ro-nak.

Viorel Vasile emlékeztett, hogy a kormány tavaly novemberben fél évre érvényes maximális árakat szabott meg az RCA-nak. Ez a moratórium májusban lejár. „November óta nem történt semmilyen változás a biztosítási piacon. Hiú ábránd, hogy  moratorium lejárta után nem emelkednek a kormányhatározat előtti szintre az árak” – jelentette ki.

A PRBAR elnöke emlékeztetett arra is, hogy az RCA mintegy 80 százalékkal drágult 2014 és 2016 között. Az árak mérséklődését szerinte csak akkor következhet be, ha új szereplők jelennek meg a biztosítási piacon. „Az új szereplők megjelenésével kiéleződne a piaci verseny, ami leszorítaná az árakat. Ám ez érzésem szerint májustól az árak a korlátozások előtti szintre állnak vissza” – magyarázta Viorel Vasile.

Mint ismert, a kormány tavaly novemberben a biztosítási piacot is felügyelő összevont pénzügyi felügyelet (ASF) javaslatai nyomán, a gépjárművek hengerűrtartalma és a járművezető életkora függvényében állapította meg az RCA maximális árát. A tarifák teljes listája itt tekinthető meg.

A döntés előzménye, hogy a fuvarozók rendszeres forgalomlassító megmozdulásokkal, országos tüntetés kilátásba helyezésével tiltakoztak a biztosítás drasztikus drágulása ellen. Az RCA-kötvények ára másfél év alatt átlagosan másfélszeresére, esetenként pedig többszörösére emelkedett a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?