Madárinfluenza-gócpont jelent meg a Brassó megyei Alsóucsa közelében

A H5N8 vírussal fertőzött madárinfluenza-gócpont jelent meg a Brassó megyei Alsóucsa község közelében - jelentette be Dorin Enache, a Brassó Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság (DSVSA) vezetője szerdán. 

„Az országos laboratórium megerősítette ezt a tényt. Elsősorban figyelmeztetni szeretnék mindenkit és letisztázni, hogy a fertőzött egyedeket nem egy állatfarmon találták. A kereskedelmi tenyésztőknél nincs madárinfluenza, nem akarunk pánikot és hisztériát kelteni. A gócpontot szakszerűen kezelik a DSVSA munkatársai. Egyelőre olyan állatok hordozták a vírust, amelyek egy Olt melletti Árpás gyűjtőtó környékén fészkelnek. A betegség egy olyan egységben ütötte fel a fejét, ahol a tulajdonos a horgász tó mellett tartott kacsákat, libákat, pávákat és tyúkokat is” – nyilatkozta az állat-egészségügyi igazgató. 

A betegség jelenlétét két laboratórium is megerősítette, miután megvizsgálták egy elpusztult liba tetemét, és minden szárnyast elaltattak az adott egységben. A környező településeken megfigyelés alatt tartják a szárnyas állományt. A szakember elmondta, hogy a betegség egész Európában nagyon gyorsan terjed, Románia szomszédos országaiban mindenhol észleltek gócpontokat. Az országban tíz gócpontot azonosítottak eddig, de mindegyik eset hasonló a Brassó megyeihez, vagyis tavak és folyók mentén jelentkezett a fertőzés - magyarázta Dorin Enache. 

„A tudtunk nélkül nem szervezhetnek sehol szárnyasvásárt, kiállítást. Ilyen esetekben a szárnyasokat csak a vágóhidakra lehet szállítani, sehova máshova. Szóltunk a szomszédos megyéknek is, de Prahova és Ialomiţa megyékben úgy tűnik már volt hasonló eset. Bákó és Galac megyében is terjed a betegség. Uraljuk a helyzetet, de egyáltalán nem könnyű" - tette hozzá az igazgató. 

Brassó megyében körülbelül 40 szárnyasfarm van, amelyekben az ország szárnyasállományának mintegy 60 százalékát tenyésztik. Brassó megyében utoljára 2006-ban volt madárinfluenza. 

Kapcsolódók

Kimaradt?