Madárinfluenza-riadó van érvényben Bihar megyében

Madárinfluenza-riadót léptetett érvénybe a Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, miután egy közeli, Magyarország területén lévő farmon is felütötte a fejét a kór.

A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság hétfői közleménye szerint a magyarországi fertőzési gócok miatt Románia északnyugati térségében is óvintézkedéseket kell megtenni a madárinfluenza terjedésének megakadályozására.A legközelebbi gócpont a román határtól mindössze 3 kilométerre található, a Békés megyei Biharugrán, egy kacsafarmon.

A készültség a gócponttól 10 kilométeres sugarú körön belül lévő településekre is kiterjed, vagyis Biharatyásra (Ateaş), Alsóbarakonyra (Berechiu), Oláhszentmiklósra (Sînicolau Român), Rojtra (Roit) és Marciházára (Mărţihaz).

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében a szárnyasokat zárt helyen kell tartani, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal. A riasztás idején tilos szárnyasvásárok, -kiállítások, piacok szervezése. Beteg vagy elpusztult madarakról azonnal értesíteni kell a helyi állatorvost, a polgármesteri hivatalt vagy az állategészségügyi igazgatóságot (tel: 0259. 266.141; e-mail: office-bihor@ansvsa.ro ) 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?