Rengeteget költöttek a turisták a szilveszterezésre

Mintegy 170 000 román turista több mint 40 millió eurót költött el itthon és külföldön az év végi vakáció során - derül ki az Idegenforgalmi Munkáltatók Szövetségének (FPTR) közleményéből.

A FPTR szerint 155 000 román állampolgár választott magának belföldi úti célt, 2015-öz képest hét százalékkal többen. Ezek a turisták 155 millió lejt költöttek, ami nyolc százalékos növekedést jelentett.

Körülbelül 10 000 román állampolgár külföldön várta az új évet, 22 százalékkal többen, mint 2015-ben. Ők mintegy hatmillió eurót költöttek el, annak ellenére, hogy az év végi vakáció rövidebb ideig tartott – olvasható az Agerpresnek küldött közleményben.

A statisztika szerint a változó politikai, gazdasági és szociális helyzet nem befolyásolta annyira a román turistákat, mint az előző években. Nagy részók a belföldi célpontokat kedveli, ez a tendencia pedig 2017-ben is megmarad, mert Románia biztonságos országnak számít.

A legkeresettebb belföldi desztinációk továbbra is a jól bevált üdülőtelepek, de 7 százalékkal többen vakációztak termálvizes üdülőközpontokban, és nőtt a Duna-deltában eltöltött éjszakák száma is, míg a tengerpartra nem mentek többen, mint tavaly.

Öt százalékkal több, mintegy 55 ezer turista szilveszterezett a vidéken található panziókban, hotelekben, a hegyvidéki szállásokon pedig 38 ezer turista várta az új évet.

A legtöbb román turista, aki külföldi vakációzásra fizetett be, ausztriai, franciaországi, olaszországi, szlovéniai és bulgáriai sípályákat szemelt ki a téli vakáció idejére. Ugyanakkor egyre inkább csökken a city-break, azaz a rövid városlátogatások száma és egyre kevesebben akarnak közel- és közép-keleten vakációzni. Megjelentek új egzotikus úti célok is, mint a Bahama-szigetek, Jamaika, Ausztrália, Dél-Afrika, Vietnám vagy Dubai.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?