Csökkenhet jövőtől az üzemanyag ára. Vagy mégsem?

Az áfa csökketése (20-ról 19 százalékosra) és a pótlólagos jövedéki adó eltörlése miatt 2017. január elsejétől az üzemanyagok ára akár 10 százalékkal is csökkenhet.

A Ziarul Financiar becslései szerint egy liter benzinért és a gázolajért az új évben 45-50 banival is kevesebbet fizethetünk, amennyiben valóban csökkennek az adók. Jelenleg a Petrom töltőállomáson egy liter benzin 5,37 lej, január 1-től 4,87 lejre, ugyanott egy liter gázolaj 5,35 lej, januártól 4,85 lejig eshet az ára.

Az év vége mindenütt üzemanyag-ár növekedést hozott, mert a nyersolaj világpiaci ára is elérte a 2016-os maximumát.

Az üzemanyag árának csökkenése azért kérdéses, mert a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea nemrégiben bejelentette, elhalasztja a jövő évre tervezett adócsökkentéseket. Ez azt jelenti, hogy Dragnea tervei szerint egy évvel elhalasztják az adótörvénykönyv által 2017 január elsejére előirányzott adócsökkentéseket: a jelenleg 20 százalékos áfa újabb egy százalékpontos csökkentését, továbbá az ipari létesítmények különadójának, illetve az üzemanyagra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adónak az eltörlését. 

Kapcsolódók

Kimaradt?