Drasztikusan emelték az elhanyagolt ingatlanok adóját Nagyváradon

Négyszeresére emelték az elhanyagolt állapotú ingatlanok adóját 2017. január 1-től Nagyváradon, miután keddi ülésén hosszas vita után elfogadták a jövő évi adókat és illetékeket felsoroló határozatot.

Mind Huszár István RMDSZ-es, mind Liviu Sabău-Popa szociáldemokrata párti (PSD) frakcióvezető enyhítéseket javasolt, ezeket azonban a liberális párti (PNL) többség kivétel nélkül elutasította. Magát a határozatot 16 PNL-s igen szavazattal hagyták jóvá, a másik két frakció tagjai nemmel szavaztak.

Az elhanyagolt állapotúnak nyilvánított ingatlanok (csak a december 20-i tanácsülésen 248 ilyen határozatot hoztak) adójának nagymértékű emelését az ülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester részben azzal magyarázta, hogy tavaly az adó megduplázása után azt tapasztalták, hogy az ingatlanok tíz százalékát elkezdték felújítani. Részben pedig azzal, hogy az így befolyt összeget szintén homlokzatfelújításra fordítják, például a felújításra nyújtott kölcsön formájában.

Az RMDSZ egyik elutasított javaslata egyébként épp erre vonatkozott, ők kétszáz százalékos adóemelést javasoltak, azaz épp a felét a végül elfogadottnak.

A Pénzügyi Törvénykönyv egyébként legtöbb 500 százalékos emelést hagy jóvá az elhanyagolt ingatlanok adójára.  

Kapcsolódók

Kimaradt?