Továbbra is a vendégmunkások a legnagyobb befektetők Romániában

Egy nagyvállalat éves árbevételének megfelelő összeget küldtek haza tavaly is a romániai vendégmunkások. A legtöbb pénz évről-évre Olaszországból érkezik.

2,167 milliárd eurót küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó román állampolgárok, derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat napokban nyilvánosságra hozott adataiból. Ez az összeg pontosan a fele a legnagyobb hazai vállalat, az Automobile Dacia 2015-ös árbevételének, s megegyezik a negyedik legnagyobb cég, a Rompetrol Rafinare éves forgalmával. Ennél többet csak Lengyelország és Portugália profitált a külföldön letelepedettek munkájából, előbbibe 2,97, utóbbiba 2,59 milliárd euró folyt be ilyen forrásból.

A román vendégmunkások 1,637 milliárd eurót küldtek haza az Európai Unió tagállamaiból, míg az Unión kívüli országokból 539 millió euró érkezett. Itthonról lényegesen kevesebb pénz áramlott külföldre, csupán 429 millió euró. A határon túl élő hazánkfiai ezzel tavaly is a legnagyobb külföldi befektetőnek bizonyultak, egyetlen ország cégei sem hoztak megközelítőleg sem ennyi pénzt Romániába. A Román Nemzeti Bank adatai alapján tavaly 3,46 milliárd euró tőkét fektettek be az országban külföldi vállalatok.

Az elmúlt tíz év viszonylatában még egyértelműbb a vendégmunkásoknak a befektetőkkel szembeni fölénye. A 2006 és 2015 közötti időszakban az idehaza eszközölt külföldi befektetések értéke 41 milliárd euró volt. A vendégmunkások ennél lényegesen több pénzt, 52 milliárd eurót pumpáltak a román gazdaságba. A Román Elemző és Stratégiai Intézet (IRES) által készített felmérés azt mutatja, hogy a romániai családok szinte felében van legalább egy, huzamosabb ideig külföldön dolgozó személy. A külföldön dolgozó román állampolgárok száma 2,5-3 millió között van. A vendégmunkások legnépszerűbb célországa Olaszország, ahol 1 milliónál  többen vannak, Spanyolországban mintegy 800 ezren, Németországban pedig negyedmillióan élnek.

A csúcs: 2008-ban 7 milliárd euró

Az itthon maradt családtagoknak küldött pénz összege az elmúlt években folyamatosan csökkent. A csúcsot 2008 jelentette, amikor a vendégmunkások jóvoltából több mint 7 milliárd euró folyt be az országba. 2012-ben már csak 3,6 milliárd euró érkezett, 2013-ban 3,2 milliárd, 2014-ben pedig körülbelül 3 milliárd.

A szociológiai felméréseket végző amerikai Pew Kutatóközpont tanulmánya szerint tavaly globális szinten az emigránsok és  vendégmunkások 582 milliárd dollárt utalták át otthon élő családtagjaiknak. A legtöbb pénzt az Amerikai Egyesült Államokból küldték, ahonnan az első számú célország Mexikó volt, 24 milliárd dollárral, majd Kína és India következett, 16, illetve 10 milliárddal.

Kapcsolódók

Kimaradt?