Új egészségturisztikai terméket fejlesztettek Kovászna megyében

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői részt vettek a 125 éves Magyar Balneológiai Egyesület Jubileumi Nagygyűlésén a magyarországi Hévízen november 18 és 20. között megrendezett OFF to SPAS (Irány a fürdők!) projektzáró konferencián és szakmai workshopon.

A résztvevők a program során részletes tájékoztatást kaptak az egészségturisztikai termékfejlesztést célzó nemzetközi projekt eredményeiről, valamint megismerhettek olyan európai szervezeteket, mint a European Spa Association, a European Network for Accessible Tourism, a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter, az ISTO Europe és a EuropeSpa med & wellness szervezet.

A 2015. augusztusában indult és 2016. november végén záruló projektben a partnerek olyan tevékenységeket valósítottak meg, mint az idősekre vonatkozó piaci tanulmány, illetve a balneológiai kérdéseket vizsgáló tanulmányok elvégzése egy svéd utazási iroda vendégeinek a bevonásával. A felsoroltakon kívül olyan balneológiai turisztikai termékhálózatot hoztak létre Hévíz és Kovászna példáján keresztül, amely hely- és piac-specifikus gyógyászati és egészségtámogatási programokat kínál az idősebb korosztály részére.

A hétvégén tartott konferencia egyik témája a különböző országok egészségügyi biztosítóinak politikája és a páciensek jogai voltak. A Kovászna megyeiek hangsúlyozták: fontos tudatosítani, hogy a külföldön történő gyógykezelést néhány európai uniós ország kölcsönösen megtéríti az otthoni kezelések árainak mértékében. Azon kell lobbizni, hogy Románia is bekerüljön ezen országok körébe. A folyamatban nagy feladata van az Európai Parlamenti képviselőinknek is, akik lépéseket tehetnek ebbe az irányba.

Az eseményen Dr. Tatár Márta, a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház kardiológus-főorvosa ismertette a Kovászna-módszert, valamint Albert Zoltán, idegenforgalmi menedzser a borvizekről, mint termékről és a kialakulófélben lévő desztinációk problémáiról tartott előadást.

A szakember elmondta: „Szükségünk van az Off to Spas projekthez hasonló programok által átömlesztett tudásra, mert ezek mentén lehet bizonyos piacok tekintetében gondolkodni. A projekt segítségével alkalmunk nyílt lemérni a célközönség szükségleteit és ezekhez formálni a terméket. A siker érdekében továbbgondoltuk a szolgáltatásokat és felhasználtuk egy Kézdivásárhelyről elszármazott Stockholmban élő idegenvezető szakértelmét is.”

A projekt keretében Kovászna megyében magyar, román, angol és német nyelven jelent meg Háromszék, a borvíz nagyhatalom címmel képes tájékoztató, valamint Háromszék balneoturisztikai látványosságait bemutató kisfilm, amelyet a hévízivel közösen mutattak be a záró konferencián.

Kimaradt?