Egynapos cégbejegyzést és adómentességet sürgetnek a kezdő vállalkozóknak

Egynapos, gyors cégbejegyzésre és a kezdő vállalkozók adómentességére van szükség ahhoz, hogy Romániában ismét erőre kapjon a vállalkozói kedv. Jelenleg a vállalkozás beindítása bürokratikus folyamat, a potenciális vállalkozókat pedig az adórendszer is megriasztja.

Romániában egy saját vállalkozás bejegyzése az erre szakosodott tanácsadó cégek segítségével is beletelik legkevesebb egy hétbe, a költségek pedig meghaladják az 1500 lejt – az összeg magába foglalja a bélyegző elkészítését is. Azonban ha az ügyintézésben járatlan kezdő vállalkozó kerül be a bürokrácia útvesztőjébe, akkor a folyamat lényegesen hosszabb lehet.

„Nem szívesen emlékszem vissza arra a hét évvel ezelőtti időszakra, mikor életem ezidáig egyetlen cégbejegyzését intéztem. A papírok utáni rohangálás, a véget nem érőnek tűnő várakozás a nagyváradi cégbíróság folyosóján, a hivatal munkatársaitól kapott nem egyértelmű, néha egymásnak ellentmondó információk igencsak próbára tették a türelmemet” – mesélte a Maszolnak egy fiatal nagyváradi üzletember. Az anonimitásához ragaszkodó férfi úgy fogalmazott: megváltásként élte meg, amikor körülbelül három hét után a kezében volt az alapító okirat.

„Az online ügyintézés révén a cégbejegyzés egy nap alatt megoldható, ez a rendszer már sok országban működik. Ennek a bevezetése elengedhetetlen a vállalkozói kedv serkentéséhez” – állítja Apjok Norbert, aki vállalkozóként maga is megismerte a hazai bürokráciát. Reklámtermékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cége 2012 óta működik. A vállalkozás bejegyzésével egy céget bízott meg, az ügyintézés egy hetet vett igénybe – a helyzet érdemben pedig azóta sem változott.

Apjok Norbert – aki egyben az RMDSZ Máramaros megyei képviselőjelöltje – vállalkozásra ösztönzőnek tartja, hogy a 35 évnél fiatalabb vállalkozók számára a cégbejegyzés teljesen ingyenes legyen.

Az ingyenes és online cégbejegyzés a bürokrácia okozta tortúrától kímélheti meg a kezdő vállalkozókat, az RMDSZ az ezirányú tervezet elfogadását sürgeti. „A bürokrácia megnehezíti a vállalkozások bejegyzését. A hazai ügyintézés főleg a külföldről hazatérők számára riasztó, akik hozzászoktak a nyugati kultúrához, elrettennek mindentől, ami utánajárással, bürokráciával jár. Természetesen óriási segítség lenne az itthoniaknak is, hogy az ötletüket azonnal vállalkozássá tudják alakítani” – nyilatkozta a Maszolnak Tánczos Barna szenátor.

A vállalkozási kedv serkentését, a vállalkozások támogatását célozza azon elképzelés is, hogy működésének első három évében minden cég kizárólag jövedelemadót fizessen, minden más adótól és illetéktől mentesítve legyen. „A cégek általában nem vállnak azonnal nyereségessé. Az adókedvezmény részben egy szimbolikus gesztus, ugyanakkor kapaszkodót is jelentene a kezdeti nehéz években” – mondja Táncos Barna.

Az adókedvezményre vonatkozó tervezet konkrétumait csak a választások után lehet kidolgozni – vélekedik Apjok Norbert: „öt százalék körüli parlamenti képviselettel egyelőre minden kezdeményezés alku tárgya”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?