Új környezetvédelmi adó: az autós annyit fizet, amennyi üzemanyagot eléget

A kormány azt tervezi, hogy a környezetvédelmi bélyegilleték helyett környezetvédelmi adót épít be az üzemanyag-árakba, így az autós annyit fizet, amennyi üzemanyagot eléget.

Erről Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter nyilatkozott csütörtök este. Emlékeztetett: a kormány azért kényszerül egy új adónem bevezetésére, mert az Európai Bizottság jogszerűtlennek nyilvánította a jelenlegi környezetvédelmi bélyegilletéket.

A miniszter tájékoztatása szerint az új üzemanyagadó nem terhelné meg különösebben az autósokat, mert legfeljebb két lej lenne egy teli tank után. Problémásnak nevezte azonban, hogy a gépkocsi-tulajdonosok így egyformán fizetnének, függetlenül a járművük károsanyag-kibocsátásától.

Cristiana Paşca Palmer elismerte, hogy a környezetvédelmi bélyegilletéket törölni kell, de hangsúlyozta, hogy a kormány nem teszi meg ezt a lépést, amíg nem vezetnek be új adónemet helyette. Emlékeztetett, hogy az illetékből befolyó összegből finanszírozzák a Környezetvédelmi Alap programjait, például a roncsautó-pogramot vagy a Zöld Ház-programot.

A hazai autó-tulajdonosok jelenleg egy alkalommal fizetnek környezetvédelmi bélyegilletéket, amikor autójukat nyilvántartásba veszik. Az Európai Bíróság júniusban úgy döntött, hogy ez az adónem jogszerűtlen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?