A parlament már félig eltörölte a rádió- és tévéilletéket

A szenátus költségvetési szakbizottságának jóváhagyását követően a felsőház plénuma is elfogadta hétfőn a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett törvénytervezetet, amely összesen 102 illeték eltörlését írja elő 2017. január 1-jétől.

A tervezet plénumbeli vitáján Ion Popa nemzeti liberális párti képviselő a tervezet visszaküldését javasolta a szakbizottságba. Közöle, hogy ellenkező esetben a liberális honatyák nem szavazzák meg a kezdeményezést. Javaslatát azonban szavazattöbbséggel elvetették.

A tervezet 102 nem adójellegű illeték eltörlését írja elő 2017. január elsejei hatállyal. Törölné többek között a környezetvédelmi bélyegilletéket, több cégbírósági illetéket, több konzuli illetéket, a rádió- és tévéilletéket, az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket és az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is.

A kormány nem támogatja a tervezetet. A bizottsági ülésen jelen levő pénzügyminisztériumi államtitkár, Mariana Vizoli megjegyezte, hogy a törlésre javasolt illetékek jegyzékén több olyan is szerepel, amelyek már nem léteznek.

A szenátus plénuma 89 támogató, 17 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el a tervezetet. Döntő ház a képviselőház.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?