Kimozdulhat a holtpontról a vidombáki nemzetközi reptér ügye

Elfogadta kedden a képviselőház a vidombáki reptér megépítéséhez szükséges telek jogi helyzetét rendező törvényt - adja hírül közleményében a Brassó Megyei Tanács.

A jogszabály az állami tulajdonban levő és a brassói burgonya- és cukorrépa-kutató országos intézet kezelése alatt álló teleknek a Brassó Megyei Tanács tulajdonába való átutalásáról rendelkezik, illetve arról, hogy az eredetileg megszabott 5 évről 15 évre módosul a létesítmény kivitelezési határideje.A tervezettel kapcsolatos képviselőházi vitán részt vett Ciprian Băncilă Brassó megyei prefektus, valamint a megyei tanács elnöke, Ioan Adrian Veştea is.

„Nagyon örülök, hogy a helyi hatóságok és a brassói szenátorok és képviselők közös munkájának eredményeképpen sikerült kimozdítani a holtpontról a megye legjelentősebb projektjének ügyét. Most már újraindíthatjuk a közbeszerzési eljárásokat például az irányítótorony megépítésére, és konkrétabb tárgyalásokat folytathatunk a potenciális befektetőkkel a jövendőbeli repülőtér működtetéséről" - idézi a közlemény a Brassó megyei tanács elnökét.

A telekátutalásról 2015-ben már szavazott a parlament, akkor azonban tévesen tüntették fel a dokumentumban a terület kataszteri adatait, ezért újabb törvényre volt szükség. A telek tisztázatlan tulajdonviszonya miatt tavaly óta stagnálnak a vidombáki nemzetközi repülőtér építési munkálatai. A légi kikötő kifutópályája 2014-ben épült meg, a megyei tanács finanszírozásával. Szakértők szerint további 50 millió euróra lenne szükség az építési munkálatok befejezéséhez, ezt az összeget azonban a megyei tanács nem tudja előteremteni. A brassói önkormányzat idén júliusban jelezte, hogy betársul az építési munkálatok finanszírozásába. Májusban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Kovászna Megyei Tanács is bejelentette, hogy hozzájárul a brassói repülőtér befejezésének költségeihez.

Kapcsolódók

Kimaradt?