Hivatalosítják együttműködésüket a székely megyék

A Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok elnökei, Tamás Sándor és Borboly Csaba csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön írták alá azt a tanácshatározat tervezetet, amely jogilag is megalapozza a két megye együttműködését.

A keretegyezmény szerint Kovászna és Hargita megyék közös projekteket, programokat és rendezvényeket szerveznek, együttműködnek a közigazgatási, gazdasági, társadalmi és kulturális téren. A tervezetet mindkét megyei tanácsnak meg kell még szavaznia. Tervek szerint még idén elkülönítenek összegeket közös projektekre, de a jövő évi költségvetésben már külön tétel lesz erre a célra. A konkrét projektek majd külön tanácshatározatokban szerepelnek, az együttműködés kereteit jogilag a mostani határozat biztosítja.

Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök szerint az együttműködésbe be szeretnék vonni a Maros megyei önkormányzatot is, és bár Ciprian Dobre tanácselnök megígérte, hogy aláírja a dokumentumot, azt még halogatja. Úgy tervezik, mindhárom székelyföldi megyének külön-külön egyezménye lesz a másik kettővel.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök nem számít arra, hogy a prefekturák elgáncsolják ezt az együttműködést, mivel elmondása szerint korábban kötöttek hasonló megállapodást a Brassó megyei önkormányzattal is a vidombáki repülőtér fele vezető gyorsforgalmi út megépítésére, és azt nem kifogásolták a kormánybiztosok. Az országban még vannak hasonló együttműködések például a dobrudzsai borünnep kapcsán Konstanca és Tulcea megyék között, mutatott rá Tamás Sándor.

 

Kimaradt?