Szegénységi bizonyítványt állított ki az Alfa Kartell

Minden ötödik romániai munkavállalóból egy szegénységgel küszködik, annak ellenére, hogy teljes munkaidős állása van – írja az Agerpres hírgyünökség az Alfa Kartell szakszervezet adataira hivatkozva.

A szegénység elleni küzdelem világnapja előtt – amely október 17-re esik – az Alfa Kartell felhívja a figyelmet, hogy az alulfizetetett alkalmazottak többsége hosszú ideje nem tud kilábalni szerencsétlen helyzetéből.„Az Európai Unió statiszikái igazolják az aggasztó valóságot, messze nálunk van a legtöbb szegénységgel küzdő alkalmazott, ez a szám az európai átlag kétszerese. Jelen pillanatban gyakorlatilag minden ötödik romániai munkavállalóból egynek anyagi gondja van, bár teljes munkaidőben dolgozik. Az elszegényedett személyek háromnegyede legkevesebb három éve van ebben a helyzetben” – áll a közleményben.

„Amíg az igazsgátalanság és a kizsákmányolás része a gazdasági, társadalmi, valamint a kulturális rendszernek, a szegénység továbbra is a lakosság nagy hányadát fogja sújtani, miközben a fejlődést hátrátatja. Ennek az ördögi körnek a felszámolásához új szemléletre, politikai akaratra van szükség, amely az igazságyügy alappilléreire és egy jó kormányzásra támaszkodik” – közölte a szakszervezet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?