Romániában 6,8, Magyarországon 10,3 százalékkal lettek drágábbak a lakások

6,8 százalékkal növekedtek a lakásárak Romániában 2016 második negyedévében a tavalyi esztendő ugyanezen időszakához képest. Ez az ötödik nagy áremelkedés az Európai Unió államaiban - jelentette szerdán az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat). 

Az Unió területén évente átlagosan 4 százalékkal növekedtek a lakásárak, az euróövezetben pedig ez a növekedés csak 2,9 százalékos. 

A legnagyobb lakásár-növekedést Magyarországon és Lettországban regisztrálták, ez mindkettő esetében 10,3 százalékos. Ausztriában 9, Nagy-Britanniában 8,8, Svédországban 8,7, Romániában pedig 6,8 százalékkal többet kérnek a lakásokért, mint tavaly ilyenkor. 

Vannak olyan tagállamok is, ahol csökkentek a lakásárak: Cipruson 8,9 százalékkal, Olaszországban 1,4 százalékkal kevesebbe kerülnek most a lakások, mint egy évvel korábban. 

2016 első negyedévéhez képest az EU-ban 1,6 százalékkal, az euróövezetben 1,4 százalékkal nőtt a lakások ára 2016 áprilisa és júniusa között. 

Az év első negyedévéhez képest a második negyedévben Lettországban (6,6%), Észtországban, Litvániában, Portugáliában (3,1%), Nagy-Britanniában (3%), Romániában, Bulgáriában és Csehországban (2,8%) mérték a legnagyobb árnövekedést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?