Nem szegény diáknak való vidék: az eget verik a kolozsvári lakbérek

Két hét múlva egyetemi hallgatók lepik el Kolozsvárt, akiknek egy jelentős része kintlakásban szállásolja el magát. Ha pedig jobb helyen szeretnének mondjuk egy kétszobás lakást, jó, ha van havi 300 eurójuk a célra. A város folyamatosan változó ingatlankínálatát térképeztük fel, szakértő segítségével.

„Eladó, KIADÓ most a szívem...énekelte annó Balázs Pali. De most nem is eladó és nem a szívem, hanem egy szoba a Monostoron” – olvasható a Lakáskeresők Facebook-csoportban, az egyik legnépszerűbb kolozsvári online ingatlanbörzén. Diákok keresnek, kínálnak, segítenek új lakókat találni, és akár vitába is bonyolódnak, ha magasnak találnak egy árat. A legtöbben persze a nem világvégi, de megfizethető lehetőségekre csapnának le: a Mărăști, Monostor, akár Györgyfalvi vagy Hajnal negyedben, de szóba jön a Dónát negyed is. Az Iriszről, Bulgária-telepről nem igazán érdeklődnek, és a környékbeli falvak (Szászfenes, Kisbács) sem nagyon jönnek szóba.

A Piața Online ingatlanközvetítő portál szintén népszerű hely, ahogyan a nyomtatott verzió is. Kétszobás lakásokat még találni 300 euró alatt, de a háromszobások – főként, ha nem átjárós az egyik helység – 350-tól felfelé elérhetők. A helyzet annál is elkeserítőbb, hogy a 3-assal kezdődő lakásárak gyakran régi, vagy kissé elhanyagolt bútorral járnak, látszik, hogy tulajdonosai nem törödtek vele. Még nagyobb a gond, ha sem a nyílászárók, sem a hőszigetelés nem megfelelő, így ugyanis a téli költségek jelentősen megnőnek.

Hasonló a helyzet a többi keresőn, a Publi24-en, Olx-en is, illetve az ingatlanügynökségek honlapjain. A KMDSZ Palota és Kunyhó szolgáltatása korábban fontos fóruma volt a kolozsvári lakáskereső hallgatóknak, most azonban viszonylag kevés kínálatot találtunk rajta. Elsősorban a központban, a Györgyfalvi és a Monostor negyedekben keresnek és adnak ki lakást, a perifériákon semmit.

Emelkedő árak és standardok

Bár sajtóhírek szerint Kolozsváron már csökkentek az ingatlanárak, Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője lapunk érdeklődésére azt mondja: az elmúlt egy évben áremelkedés volt tapasztalható, részben a környező nagyvárosokban mért árcsökkenések miatt. „Ügyfeleink nagy része is más megyéből jön, mert Kolozsvár diákváros, emellett sokan itt is ragadnak, akik más igényekkel keresnek meg – például az IT-szektorban dolgozók és külföldi diákok” – fogalmazott a szakértő.

Az ingatlanpiac nagyon beindult, ismét olyan helyzetben van, mint 2007-ben: sokan négyzetméretben számolnak és nem lakásminőségben. Ez persze megfordulhat, és egy árletörés esetén éppen azok az ingatlanok maradnak hátrányban, amelyekbe nem fektettek be kellőképpen.

Alapvetően azonban javulás tapasztalható: ma már magasabbak a standardok, mint korábban, és ha tíz évvel ezelőtt szinte bármit ki lehetett adni, ez 2016-ban nincs így. „Ha sok kliens inkább lepattant lakást is vásárol, de már a tíz évvel ezelőtti standardok sem felelnek meg neki. Egy külföldi egyetemistának ez már elfogadhatatlan” – magyarázta. Sokan éppen azért keresnek felújított lakást, mert nehéz építkezési munkaerőt találni a városban egy kisebb befektetéshez.

Azt Bónis Endre sem tudta megmondani, hogy Kolozsváron mekkora lehet a feketén bérbe adott lakások aránya. Véleménye szerint azonban megéri betartani a törvényeket, mert így gyarapodik az államkassza, ugyanakkor egy ingatlanügynökség felülvigyázza a tranzakciót, jól belövi az árakat, a bérlőnek pedig megoldja a problémáit.

Bukarest vezet

A helyzet az ország többi részén sem rózsás. A RomaniaTV szerint a fővárosban egyszobás lakást átlagosan 240 euróért lehet bérelni, kétszobást 348-ért, háromszobást 512-ért, négyszobást 923 és 1198 között. A garzonok ára 4 százalékkal nőttek az év eleje óta, a négy- vagy több szobás lakásoké tízzel, míg a két- vagy háromszobás ingatlanok bérei maradtak a régiek.

Egy kolozsvári garzon havi bére szintén körülbelül 240 euró, kétszobást átlagosan 371 euróért lehet bérelni. A városban 32 százalékkal olcsóbbak a lakások jelenleg, mint januárban és februárban. Egy temesvári garzon 207 euróért megkapható, egy kétszobás lakás 277, egy háromszobás 340-et ér.

Kapcsolódók

Kimaradt?