Szeptemberben gyorsult a fogyasztói árak csökkenése

Az előző havi megtorpanás után tovább csökkentek az árak szeptemberben, az éves fogyasztói árindex mínusz 0,6 százalék volt, szemben az augusztusi mínusz 0,2 százalékkal - közölte a statisztikai intézet kedden.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos visszaesést mutatott a fogyasztói árindex, míg augusztusban még 0,6 százalékos növekedést mértek júliushoz képest. Szeptemberben a legjelentősebb, 0,58 százalékos árcsökkenés az élelmiszereknél mutatkozott, a többi áru átlagosan 0,21 százalékkal drágult, míg a szolgáltatások ára nem változott.

Az elmúlt 12 hónapban átlagosan 1,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak itthon.

Tavaly ősszel még az árak 1,1 százalékos növekedését jósolta a 2016-os év egészére a nemzeti bank, ezt a várakozását idén májusban 0,6 százalékos árindex-növekedésre mérsékelte. A jegybank kormányzója augusztusban bejelentette, hogy várhatóan egész évben negatív tartományban marad az infláció.

A defláció tavaly júniusban kezdődött, amikor a kormány valamennyi élelmiszerre kiterjesztette a - korábban csak a kenyérnél alkalmazott - 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot, majd 2016 január elsejétől 24 százalékról 20 
százalékra mérsékelte az általános áfakulcsot. 2017 január elsejétől újabb 1 százalékponttal, 19 százalékra csökken az áfa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?