Negatív tartományban marad 2016-ban az infláció

Negatív tartományban marad az infláció 2016-ban - közölte csütörtökön Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója.

A bukaresti jegybank vezetőjének bejelentése lényegében azt jelenti, hogy ismét lefelé módosították az éves inflációs előrejelzést, miután májusban még 0,6 százalékos fogyasztói árindex-növekedést vetítettek előre az idénre.

A központi bank igazgatótanácsa csütörtökön fogadta el a negyedéves inflációs jelentést, egyben arról is határoztak, hogy változatlanul 1,75 százalék marad a román alapkamat. 

Isărescu szerint a világban és térségben tapasztalható alacsony infláció hatására csökkentik az előrejelzést, ugyanakkor a fogyasztói árak növekvő irányára vonatkozó előrejelzésük továbbra is érvényes. A fogyasztói árindex várhatóan 2017 folyamán kerül pozitív tartományba - magyarázta, és a jövő év végéig a központi bank által kitűzött 2,5 százalékos inflációs cél alatt marad.

A jegybank legutóbb májusban csökkentette előrejelzését. Akkor 0,6 százalékos inflációra számítottak az idénre, 2017-re pedig 2,7 százalékos fogyasztói árindex-növekedést vetítettek előre. A román jegybank vezetősége februárban még arra számított, hogy májusban pozitív tartományba kerül az infláció, de júniusban mínusz 0,7 százalék volt az éves fogyasztói árindex. Tavaly decemberben mínusz 0,9 százalék volt az éves inflációs ráta.

Kimaradt?