Nagyon rászáll az ANAF a lakásukat bérbeadó ingatlantulajdonosokra

Felszámolná az ingatlanok bérbeadását kísérő adócsalást az országos adóhatóság (ANAF). A következő időszakban ezért nagyon szigorúan ellenőrizni fogják a bérbeadásokat.

Ezt Dragoș Doroș, az ANAF elnöke nyilatkozta hétfő este a közszolgálati televízióban. Közölte, hogy a tervbe vett ellenőrzéseket tájékoztató kampány előzi meg. Ebben felhívják az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy ha nem törvényesen, a reális árat feltüntető szerződéssel adják bérbe a lakásukat és a jövedelem után nem adóznak, akkor súlyos büntetésekre számíthatnak.

Doroș elárulta, hogy az adóhatóság számít a lakástulajdonosi társulások gondnokainak segítségére az adózatlan jövedelmek feltárásakor. Elmondta, az ANAF eddig is tisztában volt azzal, hogy nagyon sok ingatlantulajdonos csak jelképes összegről szóló szerződést köt az albérlőivel, de közben piaci áron adja ki a lakását, és alig fizet adót.

„Tudtunk erről a jelenségről, és arról is, hogy sokan még szerződést sem kötnek. Eddig is végeztünk ellenőrzéseket, de most már fel is akarjuk számolni az adócsalást ezen a téren” – mondta Dragoș Doroș.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?