Megreformálja az adóbevallást az ANAF

Jövő év január elsejétől kizárólag elektronikus úton intézhetik adóügyeiket a romániai cégek és magánszemélyek – közölte szerdán az országos adóhatóság (ANAF) elnöke.

Dragoș Doroș elmondta, az ANAF ősztől szórólapokat osztogat a hivatalaiban, amelyeken arról tájékoztatják a polgárokat, hogy 2017-től már nem fogadnak el papír alapú adóbevallásokat.

A hatóság adatai szerint akadnak még megyék, amelyek polgárainak 40 százaléka nyomtatvány kitöltésével készíti el az adóbevallását és juttatja el személyesen vagy postai úton az adóhatósághoz, holott ezt jó ideje már elektronikusan is megtehetik. A papír alapú bevallás száműzésétől a sorok megszűnését és a hivatalnokok leterheltségének csökkenését várja az ANAF.

Dragoș Doroș közölte, tisztában van azzal, hogy a polgárok egy részének fenntartásaik vannak az internetes adóbevallással szemben. „Még az is elképzelhető, hogy egyesek megtagadják majd a korszerű adóbevallási módszer alkalmazását, de végre kell hajtanunk ezt a reformot, mert így mindenki jobban jár” – magyarázta az ANAF vezetője.

Jogi személyek jelenleg csak digitális aláírás birtokában intézhetik adóügyeiket elektronikus úton az adóhatóságnál. Az aláírás pénzért beszerezhető. Magánszemélyek idéntől digitális aláírás nélkül is beküldhetik adóbevallásukat az ANAF virtuális ügyfélkapuján keresztül.

Kapcsolódók

Kimaradt?