Átlagosan 600 lejt vesznek fel a romániaiak az ATM-ekből

Az év első felében a kártyával fizetett vásárlások értéke 22 százalékkal, a pénzfelvétel összege 17 százalékkal nőtt Romániában a múlt év első félévéhez képest. A kártyatulajdonosok átlagosan 598 lejt vettek ki a bankautomatából – írja a Román Nemzeti Bank (BNR) adataira hivatkozva a Mediafax.

A jegybank adatai szerint az év első hat hónapjában a bankkártya-tulajdonosok 1,7 milliárd euró értékű vásárlást fizettek elektronikus úton, 22 százalékkal többet, mint 2015 ugyanezen időszakában.

Egyidejűleg 17 százalékkal növekedtek azonban a pénzfelvételi tranzakciók is. Értékük elérte a 8,5 milliárd eurót. Ez év januárja és júniusa között Románia lakossága 66 millió elektromos átutalást hajtott végre. Egy kártyás fizetés átlagos értéke 115 lejre emelkedett, kevéssel elmaradva a tavalyi értéktől.

A pénzkiadó automatákból (ATM) a hazai kártyatulajdonosok átlagosan 598 lejt vettek ki, többet, mint a 2015 első felében regisztrált 554 lej. A romániai bankok az ATM-ekből kivett összegek után általában 0,2 százalékos díjat számítanak fel. Bolti vásárlások esetében a kártyával történő fizetés költségmentes.

Június végén a hazai bankok 11,4 millió aktív kártyát tartottak nyilván, 800 ezerrel többet, mint 2015. június végén. A kártyával történő fizetést megengedő vásárlási pontok száma ugyanezen időszak alatt 148 ezer egységgel emelkedett, az ATM-ek száma azonban 11 615-el csökkent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?