Ebben az ütemben Románia összes lakójának okostelefonja lesz 2020-ra

Az év első hat hónapjában 85 millió eurót költöttünk prémium kategóriás, 400 eurónál drágább mobiltelefonokra, 40 százalékkal többet, mint tavaly.

Amiért valaki szegény, attól még lehet okostelefonja, vélik minden bizonnyal azok az anyagi helyzetükkel egyébként elégedetlen  romániai milliók, akik nem sajnálnak mélyen a zsebükbe nyúlni, hogy megvásárolják a legújabb generációs mobilokat.

Az első félévben 20 százalékkal több készülék talált gazdára, mint 2015 azonos időszakában. Az első hat hónapban 1,5 millió smartphone-t értékesítettek a hazai forgalmazók, annyit, mint 2013-ban 12 hónap leforgása alatt. Értékben 30 százalékkal nőtt az okostelefonok piaca 2015-höz képest.

„Jelenleg a hazai telefontulajdonosoknak körülbelül a fele használ okostelefont. Ezek olyan ritmusban terjednek, hogy valószínűleg három, de maximum négy éven belül a piac lefedettsége szinte teljes lesz. A 100 százalékot soha nem fogja elérni, mivel mindig lesznek olyanok, akik feature phone-t (középkategóriás mobiltelefon – szerk.megj.) használnak” – nyilatkozta Cristian Cojocaru, a Samsung Románia telekommunikációs részlegének vezetője.

Fél év alatt 2 millió készülék

Az idei év első hat hónapjában összesen 2 millió mobiltelefont adtak el idehaza, 315 millió euró értékben. Darabszám tekintetében az okostelefonok három az egy arányban verték a hagyományos mobilokat, míg értékben előbbiek a teljes forgalomnak 90 százalékát tették ki. A prémium kategóriás smartphone-eladások az átlagnál is nagyobb mértékben nőttek.

Tavaly az okostelefonokra kiadott pénznek valamivel több mint 25 százaléka ment a legdrágább csúcsmodellekre, idén azonban ezeknek a részesedése meghaladja a 30 százalékot. “Az éves növekedés nagyon nagy, megközelíti a 40 százalékot. Az okostelefonok piacán nő az átlagár, ami annak a jele, hogy a fogyasztók érdeklődése egyre inkább a premium kategória felé tolódik” – mondja Cristian Cojocaru. Az idén eladott okostelefonok 15 százaléka prémium kategóriás készülék.

A legdrágább az iPhone

Prémium kategóriásnak általában a 400 eurónál drágább készülékeket tekintik, a felső határ pedig a csillagos ég. A legdrágább márka az iPhone, melynek 6S és 6S Plus csúcsmodelljei átlagosan 4500 – 5000 lejbe kerülnek, ami a nettó átlagfizetésnek szinte a duplája, igaz, promóciók alkalmával már 4000 - 4600 lejért is vesztegetik őket. A Samsungnak szintén vannak termékei ebben a szegmensben, melyeknek referenciaára alulról súrolja a 4000 lejt. Primitívebb okostelefonokat már ingyen is adnak a szolgáltatók, igaz, havi 20-25 eurós bérlet és többéves hűségnyilatkozat fejében, a vásárló tehát bőven kifizeti az árukat, igaz, részletben.

Romániában a lakosság számát meghaladó, 23 millió mobiltelefon van használatban, ezek közül 11 millió az okostelefon. Tavaly a Samsung adta el a legtöbb készüléket, megelőzve a kínai Huaweit, Brassóban gyártott Allview-t és az Apple iPhone-ját.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?