Az évtized végére Magyarország is csatlakozhat az eurózónához

Magyarországnak közelebb kell kerülnie az uniós átlaghoz, és tovább kell javítani a termelékenységet ahhoz, hogy az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban ugyanakkor úgy vélekedett, hogy gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ. 

Hozzátette: az utóbbi 14 évben kiderültek a közös valuta gyengeségei is, a monetáris politika korlátai, a fiskális együttműködés hiánya. A miniszter szerint sokat jelentett volna, ha a 2008-as válság idején eurót használ az ország, sok devizahiteles menekült volna meg az árfolyamok okozta csapdából. Ugyanakkor megmenekült Magyarország olyan kérdések megválaszolásától, mint hogy hogyan fizette volna a görög hitelcsomag rá eső részét. 

Varga Mihály emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank legutóbbi konvergencia jelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti, mert - Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan - nem tagja az ERM-II árfolyamrendszernek. Úgy vélte, a belépéssel épp azt a versenyelőnyt adta volna fel az ország, amivel az euróövezet országai nem rendelkeznek.

Kimaradt?