Brexit: optimista piac, erősödő font

Jelentősen erősödött a font a csütörtöki londoni kereskedésben, miután a piac a brit EU-tagságról szóló népszavazás napján közzétett legújabb közvélemény-kutatások és a fogadóirodák esélykiírásai alapján bízik abban, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad.

 A font csaknem másfél százalékos erősödéssel 1,49 dollár/font felett járt a csütörtök délutáni forgalomban; ez az idei eddigi csúcs. A múlt hét elején, amikor a felmérések a Brexit-párti, vagyis a kilépést támogató tábor előnyét mutatták, mértek 1,41 dollár/fontos árfolyammélypontot is Londonban. Csütörtökön a hét eleji - a múlt hetinél sokkal jobb - szintje körül mozgott a legfontosabb brit államadós-kockázati mérőszám.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama jelenleg 35 bázispont környékén jár a múlt héten mért 41 pontos tetőzés után. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 35 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, hatezer dollárral kevesebbe, mint a múlt héten.

A múlt hét óta jelentős átrendeződést jeleznek a közvélemény-kutatások. A YouGov közvélemény-kutató cég által a The Times számára elvégzett, a tekintélyes konzervatív brit napilap által csütörtökön ismertetett új felmérés 51:49 százalékos megoszlást jelez a bennmaradást pártolók javára, de egy másik cég, a ComRes új kutatása az EU-tagság híveinek nyolc százalékpontos előnyét mutatta ki, 54:46 százalékos aránnyal.

A fogadási piac is erőteljesen a bennmaradást pártolók felé lendült. A Financial Times csütörtökön közölt számításai alapján az egyik legnagyobb brit fogadóhálózat, a Ladbrokes jelenlegi esélykiírásából származtatott valószínűségi modell 74 százalékos esélyt ad arra, hogy a csütörtöki népszavazáson a választók többsége Nagy-Britannia EU-tagságára szavaz.

Mindenre felkészülnek

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint azonban a bankrendszer azért igyekszik felkészülni arra az eshetőségre is, hogy a csütörtöki népszavazáson a Brexit-tábor kerül többségbe. A Financial Timesnak nyilatkozó citybeli bennfentesek szerint egyes nagybankok különböző stresszhelyzeti teszteket végeznek, és a modellezett szélsőséges forgatókönyv-változatok között szerepel még az is, hogy a brit pénzügyi hatóságok tőkekorlátozásokat vezetnek be, ha a bankrendszerre rendkívüli nyomás nehezedne.

A Bank of England - a brit jegybank - már korábban bejelentette, hogy a referendum időpontja körül három soron kívüli indexált hosszú távú repoműveletet indít a kereskedelmi bankok számára, felső limit nélkül. A Bank of England nem titkolta, hogy ez a korlátlan likviditásinjekció-ajánlat arra az esetre szolgál, ha a népszavazáson a kilépést pártolók kerülnek többségbe, és az ezt követő esetleges piaci sokk likviditásszűkét okozna a brit bankrendszerben.

Kapcsolódók

Kimaradt?