Újabb mentőcsomagot kapott Görögország

Görögországnak nyújtandó mentőcsomag újabb részletének folyósításáról egyeztek meg az eurócsoport pénzügyminiszterei - jelentette be Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

A döntéssel Athén hozzájuthat a számára elkülönített uniós mentőcsomag újabb, 7,5 milliárd eurós részletéhez. Az összeg felszabadítását azzal a céllal hagyták jóvá, hogy a görög kormány két nagy összegű adósságcsomagot tudjon visszafizetni, egyet júniusban a Nemzetközi Valutalapnak (IMF), egy másikat júliusban az Európai Központi Banknak (EKB).

Hónapokig tartó tárgyalások után Görögország és hitelezői május végén zárták le a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatát, amivel megnyílt az út Görögország adósságszolgálatának enyhítése előtt.

Az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei emellett engedélyezték a következő hitelrészlet, 10,3 milliárd euró átutalását, valamint arról egyeztek meg, hogy abból 7,5 milliárd eurót már június második felében felszabadítanak Görögország számára, azzal a feltétellel, hogy a görög parlament módosítja a nyugdíjakkal, a privatizációval és a nemfizető hitelekkel kapcsolatos, nemrégiben elfogadott törvényeket.

Az elkövetkező hónapokban utalják át az összeg fennmaradó részét, annak függvényében, hogy Görögország hogyan teljesíti az általa vállalt kötelezettségeket.

A tárgyaláson részt vett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is, aki az ülés után elmondta: az IMF nem vesz részt a görög mentőprogramban. A Valutaalap egyetlen eurót sem tesz a harmadik mentőcsomagba addig, amíg nem lát konkrét európai tervet a hatalmas görög adósságteher jelentős csökkentésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?